Dodik: Nadam se da više nikada neću u Butmir

Milorad Dodik
Razgovori koji su se održavali pod vodstvom zamjenika američkog sekretara SAD-a Jamesa Stainberga i švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta, čija zemlja predsjadava EU,  okončani su danas bez dogovora.

"Dešavanja ovdje ne treba dramatično shvatati ovo je samo jedan od pokušaja da se nešto napravi. Logično je da se mora raditi na evropskim integracijama, ali ovo što je  predloženo prije dva-tri dana nije ni osnova za razgovore", ponovio je Dodik novinarima.

Istakao je da ono što je predloženo jest dramatična promjena sadašnjeg ustava.

"Spremni smo na povećanje broja poslanika i takve tehničke promjene, ali ne više od toga", rekao je.

Međunarodni faktor je spreman da ostavi svoje tehničke ljude da rade s liderima bh. stranaka, ali Dodik smatra da jedino uspjeh može biti ostvaren ako je dogovor vlasništvo domaćih ljudi. 

"Ne treba nam medijatorstvo stranaca. Prijedlozi moraju biti naši", kaže Dodik.

Republika Srpska nema namjeru da umanji svoj dejtonski kapacitet ni za što.

"U BiH se ne dešava ništa dramatično. BiH ima svoj parlament koji funkcionira. Možda ne dovoljno brzo kao što se to očekuje, ali radi brzinom kojom je moguće", dodao je.

Još jednom je ponovio da nema veliku ljubav za BiH.

"Ova država rezultat je sporazuma i samo takvu BiH poštujem", kaže Dodik i dodaje da je neka nova BiH apstrakcija, ali nekad kasnije možda i bude, jer kako je rekao "znam mnogo".

Dodik  je govorio  i o svojoj  posjeti Republici Srbiji povodom dolaska ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i rekao da je Rusija garant Dejtonskog sporazuma i da su oni stava da će podržati sve što se domaći lideri dogovore.

(Fena)