Dodik: Mi pregovaramo sa strancima, ne pregovaramo sa Bošnjacima

Milorad Dodik

Nakon danas održanih razgovora političara iz BiH sa predstavnicima SAD i EU u Butmiru, Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a je za RTRS istakao da se sve u vezi sa ustavnim promjenama mora vratiti u institucije sistema, u parlament, koji će odlučiti o obimu, širini i zahvatima koje neko predlaže.
On je naglasio da predstavnici EU na sastanku nisu rekli da je promjena Ustava uvijet za zatvaranje OHR-a, ali jesu spomenuli nešto novo - da su minimalne ustavne korekcije uvijet za prihvaćanje kandidatskog statusa BiH.

"'Mi smo rekli da nismo zainteresirani za ustavne promjene. Mi nemamo nikakav prijedlog ustavnih promjena", istakao je Dodik i naveo da su i sinoć i danas osnovne teme bile namjera ili dogovor u okviru EU i SAD da predstave nove uvijete, dodajući da je sada već jasno da se kao nekakav vid uvijeta vraćaju "minimalne ustavne promjene".

On je naglasio da sastanak treba posmatrati kao pokušaj prvenstveno EU, uz asistenciju SAD, da se deblokiraju neka pitanja koja oni smatraju kao važna za europske i NATO integracije BiH.

Dodik je dodao da nije bilo nikakvih pritisaka ili ucjena.

"Ovdje je ključno pitanje - s kime mi to iz RS pregovaramo. Ovdje je debalans političkog dogovora na bazi činjenice da kod Bošnjaka nema konsolidiranog pregovarača i zato upadaju stranci da bi predložili sve ono što smo čuli od Bošnjaka... Mi iz RS nemamo s kime razgovarati, mi pregovaramo sa strancima, ne pregovaramo sa Bošnjacima", naveo je Dodik.

Dodik je ocijenio da to govori da unutar BiH nema dijaloga.

srna