Dodik i Čović predožit će granice konfederalne BiH

Dragan Čović
Plan organizacije BiH kao konfederalne zajednice sastavljene od tri konfederalne jedinice, uz Distrikt Sarajevo, već je pripremljen, a na njemu su ucrtane i granice teritorija koje bi ove jedinice pokrivale. Trenutno se čeka samo povoljan momenat da plan bude i službeno objavljen", kaže naš izvor.


Podsjetimo da je Dodik nedavno, nakon susreta s ruskim ambasadorom u našoj zemlji, najavio sastanak bh. stranačkih lidera o ustavnim promjenama koje će on organizirati te da mu je na taj poziv, dosada, samo Čović potvrdno odgovorio. Bez obzira na to Dodik će sastanak održati. Prema planu na ovom sastanku će  biti dogovorena zajednička podrška Čovića i Dodika povećanju broja zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Domu naroda, usaglašavanje odredbi Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH, potom prijenos nadležnosti s Predsjedništva BiH na Vijeće ministara BiH. Uz dogovor o ovim pitanjima Čović i Dodik predložit će i novi ustroj BiH.

Dodik inzistira da se novi ustroj definira kao konfederalni, dok je Čović bliži federalnom konceptu jedinica.

Po planu Republika Srpska ostaje u sadašnjim granicama, dok se Federacija BiH prekraja na bošnjački i hrvatski dio. Svaka jedinica uz Zastupnički dom imat će i Vijeće naroda i u svakoj će biti zajamčena konstituivnost sva tri naroda. Po ovom planu, hrvatska bi jedinica obuhvatila područja Zapadno-hercegovačkog, Posvaskog i Livanjskog kantona te većinu općina s hrvatskom većinom iz Srednjo-bosanskog kantona te sve tzv. hrvatske općine Hercegovačko-neretvanskom kantona uključujući čitavo područje Mostara koji bi postao glavni grad ove jedinice. Zauzvrat bi Čović u sastav Distrikta Sarajevo uključio općine Kiseljak i Kreševo, dok bi Jajce postalo dijelom bošnjačke konfederalne jedinice.


Kao dodatni mamac kojim se SDA i Stranka za BiH, ali i međunarodna zajednica žele privoliti na prihvaćanje ovoga prijedloga jeste odredba po kojoj niti jedna od konfederalnih jedinica ne može organizirati referendum o svojoj smaostalnosti niti uzurpirati bilo koju od ovlasti koje su ustavom i zakonom date u nadležnost države.

Svevijesti.ba