FOTO  Dodik: BiH moguća samo kao sporazumna zemlja

Milorad Dodik

"RS je u BiH unijela svoj identitet, i što se to bude manje uvažavalo BiH će sve više biti konfederalna zajednica. To je realnost", rekao je Dodik.

Premijer RS je u intervjuu za beogradski nedjeljnik "NIN" istakao da je sa gledišta ekonomskih parametara jedina održiva zajednica na prostoru BiH RS, a da to nisu ni Federacija niti veći broj kantona, pogotovo nije BiH.

Prema njegovim riječima, RS jedina u regionu bilježi rast BDP-a, a od siječnja do kraja kolovoza ove godine proizvodnja je porasla, kumulativno gledano, čak za 17,6 odsto.

"Ima i oblasti gdje je osjetan pad u prvim mjesecima, ali mjerama koje smo nazvali antikriznim već oživljavamo neke industrijske grane, kao što su obućarska i tekstilna industrija, tako da će do kraja godine rast industrijske proizvodnje možda biti i veći", istakao je Dodik.

On je naglasio da BiH ima ozbiljan problem u funkcioniranju, podsjetivši da je u RS javna potrošnja 36,7 odsto, dok je u Federaciji 68 odsto, a prema kriterijumima EU ta potrošnja može biti do 40 odsto.

"Federacija, dakle, to mora drastično da kreše, a ne ide im. RS statistički pegla tu lošu situaciju u drugom dijelu BiH, ali je nedovoljno. To dobro znaju ti moćni stranci, znaju isto tako da mi ovdje ne damo RS, pa opet neki od njih vrlo zlonamjerno pokušavaju kreirati takav sustav koji će dovesti do sveopće centralizacije. To neće proći", rekao je Dodik.

Govoreći o ustavnoj reformi u BiH, Dodik je istakao da SNSD entitetsko glasovanje u parlamentarnim domovima BiH smatra odsudnom obranom RS, te naglasio da "neki iz RS otvaraju mogućnost za navalu stranaca koji treba da slome otpor RS, recimo na pitanju entitetskog glasanja".

"Ne mislimo uzmicati i tu jedino pomaže jasan stav i potpuno jedinstvo svih nas ovdje. Na tim pitanjima ponudićemo strateško savezništvo Srpskoj demokratskoj stranci (SDS)", rekao je Dodik.

On je istakao da je "bez obzira na mnoge probleme koje je SDS činio u prošlosti, nesumnjivo da oni imaju ogromne zasluge za ono što se zove RS i to će se konačno u vremenu koje dolazi morati verificirati na pravi način".

Dodik je ocijenio da je jačina predstavnika RS u tome što su "postali svjesni sebe", što nikako ne znači štetu za druge, nego da nemaju ''namjeru podleći vještački stvorenoj atmosferi prema kojoj se moraju napraviti nekakvi dodatni ustupci".

"Ovdje u RS smo i dalje na poziciji: prihvatamo BiH kao međunarodno priznatu zemlju sa njenim međunarodnom priznatim kapacitetom. Ali, nismo spremni nijednu svoju nadležnost prenijeti na BiH - ni zbog BiH, ni zbog evropskih integracija", objasnio je premijer RS.

On je istakao da nijedan potez RS nije secesionistički, nego da brani ono što je dao Dejton i Ustav - visok stupanj autonomije i samostalnosti u okviru BiH.

Premijer RS rekao je da će, u slučaju da protiv njega bude podignuta optužnica u vezi sa izgradnjom nove zgrade Vlade i autoputa, to biti "momenat kada će se ova zemlja početi da raspada".

Dodik je istakao da nema namjeru da sarađuje "sa tim Sudom i tim Tužilaštvom", ali da je spreman da izađe pred bilo koji sud u RS ili u inostranstvu. On je dodao da je to politički motiviran slučaj i odmazda, zato što je ta ''zgrada simbol državnosti RS".

Navodeći da i "nesporazum" o popisu 2011. godine "pokazuje da je BiH jedna iracionalna i imaginarna priča, nemoguća zemlja", on je rekao da se bošnjački političari protive  popisu iz nekoliko razloga, a da je prvi to što bi se vidjelo da je i Federacija etnički očišćena i tako bi pala priča o žrtvi i krivcu.

"Ako ne dozvolite ljudima da se nacionalno izjasne onda smo svi Bosanci, a to je kreiranje nove nacije. Bilo je u povijesti još takvih pokušaja, ali to nije moglo nikad da prođe, pa neće ni sad. Zbog svega toga, kad me neko u Beogradu upita, kako je kod vas u Bosni, kao da me šakom udari u nos", objasnio je Dodik.