Dodik: BiH je tamni vilajet, gradimo autoput, ne slučajno, prema Srbiji

Milorad Dodik političar iz RS-a, Milorad Dodik političar iz RS-a, RAK, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Milorad Dodik, nadležnost, Zakon, imovina, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Politika, Milorad Dodik, BIH, karađorđevo, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Treći entitet, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Mladen Bosić, Vijeće ministara, autonomija, Republika Srpska, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, SDP BIH, BIH, Trebinje, Milorad Dodik, stranka za bih, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, SNSD, Hrvati u BIH, ustav, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Dragan Čović, HDZ BiH, SDP BIH, SDA BIH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Reis Cerić, Mevlid Jašarević, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Zdravko Krsmanović, Gornja Drina, SNSD, Mi
"Republika Srpska je pokazala stabilnost da se sama razvija u oskudnim uvjetima podrške financijskih sredstava iz svijeta. Srpska je godinama bila isključena iz sustava donatorstva i dobivala novac samo za projekte koji su bili na važnim strateškim pravcima za Muslimane", rekao je Dodik na tribini Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Beogradu.

On je objasnio kako Srpska nije, za razliku od Federacije BiH, dobijala sredstva za svoje škole, vrtiće i da je uspjela sama iz svojih izvornih sredstava obnavljati domove izbjeglicama.

Dodik je naveo da Republika Srpska danas ima investicije koje se mjere vrijednošću oko dvije milijarde maraka ili oko milijardu eura i gradi autoput od Banje Luke do Doboja koji će biti završen 2017. godine.

"Gradimo autoput ne slučajno prema Srbiji. RS je utvrdila strateški putni pravac, preko Doboja, Šamca, Brčkog Bijeljine, na granicu sa Srbijom. Sa Srbijom ćemo dogovoriti dodirnu točku i izgraditi autoput, koji će neometano povezivati i integrirati krajeve Srpske i Srbije", rekao je Dodik, javlja Srna.

Dodik je istaknuo kako u Republici Srpskoj danas postiji povećanje industrijske proizvodnje, a prosječna plaća veća je nego u Federaciji BiH.

"Republika Srpska ima sposobnost razvijati se, ali u uvjetima potpune izolacije mislim da smo učinili maksimalne napore i pokazali da možemo sami. To je bio ključni politički i svaki drugi motiv", rekao je Dodik. On je, međutim, upozorio da u RS još nema popisa stanovnika i ocijenio kako postoji namjera da se "upiše 380.000 Muslimana koji imaju državljanstvo stranih država, kako bi došli do povećanog postotka u BiH".

Predsjednik RS izjavio je kako je BiH tamni vilajet, te da Republika Srpska mora ostati privržena slovu Daytonskog sporazuma, a njena osnovna aktivnost usmjerena ka vraćanju nadležnosti. Dodik je rekao kako BiH "nema obilježje ni države, ni konfederacije, ni unije, niti bilo čega poznatog u političkoj teoriji i praksi u svijetu".

"RS je od početka definirana po svim međunarodnim kriterijima iz 1933. u Montevideu - jedan je teritorija, drugi je narod koji hoće državu, treći je efektivna vlast", naglasio je Dodik. Precizirao je da je RS unijela teritorijalni i politički suverenitet u Daytonski sporazum i BiH, koja je ovakva zato što se velike sile nisu želježe nakon četiri godine pokolebati i dati priznanje nečem novom.

On je ukazao na prevaru u vidu promocije takozvanog duha Daytona, umjesto provođenja napisanog dokumenta koji u sebi ima sve elemente potrebne za život jedne zajednice. Rekao je kako velike sile, da bi sačuvale svoj obraz, nisu prihvatale realnost da postoje Republika Srpska i država koja se zove Federacija BiH.

"Zato smo stjerani u okvir tamnog vilajeta, koji se potvrđuje iz dana u dan", rekao je Dodik. Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima demokratske kapacitete i samoodrživa je, što iznenađuje mnoge koji su kreirali Daytonski sporazum.

Dodik je istaknuo kako su ključni dijelovi Daytonskog sporazuma aneksi, od kojih je najvažniji Aneks četiri, "napisani i oktroirani Ustav BiH prema kojem je uređen politički sustav i provedeno desetine izbora".

Dodik kaže da u Republici Srpskoj "ne možete izvesti narod (na ulicu) na priče o mirovini i sličnom, ali hoćete ako je ugrožena srpska nacionalna pozicija". Dodik je poručio da se u političkoj borbi ne smije izgubiti karakter i da njegova politika predstavlja politiku obrane.

Kaže kako za Republiku Srpsku nije problem da bude u BiH ako se vrati izvorni Daytonski sporazum, "ali u ovakvoj BiH sigurno neće biti jer su joj oduzete 73 nadležnosti, a spremaju se još da uzmu".

"Većina ljudi čak i u Sarajevu govori da je ovakva BiH neodrživa - slažem se, da ovakva BiH ne može živjeti - slažem se, da ovakva BiH nema budućnosti - slažem se. Za razliku od njih ja smatram da imamo Republiku Srpsku, to je naše, a eto vama vaše", poručio je Dodik. On je poručio kako se Srbi moraju boriti za bazične principe, za jačanje crkve i svega što jeste srpski identitet.

"BiH za Srbe se pokazuje kao tamni vilajet, neodrživa i raspadnuta. Republiku Srpsku ne mogu uništiti ni ukinuti je ni Muslimani niti međunarodna zajednica. Možemo samo mi", zaključio je Dodik.

Srna