FOTO  Dodik bi mogao postati nepoželjan u dijelovima BiH

Milorad Dodik
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik mogao bi postati prvi političar kojega će i službeno proglasiti nepoželjnim u jednom dijelu Bosne i Hercegovine usvoji li Općinsko vijeće Tuzle zahtjev niza nevladinih organizacija da se na taj način sankcionira njegova tvrdnja po kojoj je masakr počinjen nad civilima u tom gradu 25. svibnja 1995. godine insceniran, prenose u utorak mediji u BiH.
25. svibnja 1995. godine u Tuzli je samo jednom granatom ubijena čak 71 osoba, a uglavnom je riječ bila o studentima i srednjoškolcima. Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji dječak.
- Na odgovarajući način tražit ćemo da Dodik postane nepoželjna osoba u Tuzli - izjavio je Hilmo Bučuk, predsjednik povjerenstva za civilne žrtve rata u Tuzli 1992-1995.

Sudjelujući na skupu ogranka Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojoj je na čelu, Dodik je krajem prošlog tjedna u Bijeljini kazao kako "postoje svi dokazi da je masakr u Tuzli bio insceniran".

Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji dječak

- Zna se da je prije toga poginula grupa pripadnika muslimanske vojske koji su bili na obuci u Živinicama i njihova su tijela onda dovezena u Tuzlu da bi se optužila srpska strana - kazao je Dodik ustvrdivši kako je riječ o istom scenariju po kojemu su Srbi optuženi i za masakre u Sarajevu.

25. svibnja 1995. u Tuzli je samo jednom granatom ubijena čak 71 osoba, a uglavnom je riječ bila o studentima i srednjoškolcima. Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji dječak.

Oni su bili okupljeni na glavnoj tuzlanskoj šetnici koju je u večernjim satima gađalo srpsko topništvo.

Istraga o tom zločinu potvrdila je kako je granata ispaljena sa srpskih položaja na planini Ozren.

''Pokušaj urušavanja digniteta Suda BiH''

Zbog ovog masakra Sud BiH je bivšeg načelnika Glavnog stožera Vojske Republike Srpske Novaka Đukića osudio na 25 godina zatvora potvrdivši presudom kako je on izravno zapovjedio napad na gradsku četvrt i na civilne ciljeve.

Dodik je i tu presudu pokušao relativizirati ustvrdivši kako je to tek dokaz da Sud BiH služi samo kao potpora postizanju određenih političkih ciljeva te da ga bosanski Srbi stoga ne priznaju.

- Ove izmišljotine ponižavaju državna tijela, pokušaj su urušavanja digniteta Suda BiH i njegovih presuda za dokazane ratne zločine - stoji u izjavi koju je povodom Dodikovih tvrdnji objavilo tuzlansko povjerenstvo za civilne žrtve rata.

Povjerenstvo podsjeća kako su na isti način ratne zločine nad civilima u BiH, poput onih u Sarajevu, opravdavali i objašnjavali Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Slobodan Milošević.

Temeljna tvrdnja Miloševićeve obrane tijekom suđenja u Den Haagu bila je na tragu Karadžićevih konstatacija kako su "muslimani sami podmetnuli" eksploziv kada su počinjena dva masakra na tržnici Markale i zbog kojih je uslijedila intervencija međunarodne zajednice protiv snaga bosanskih Srba.

Dodikove izjave osudile su i brojne političke stranke a najtežu je izrekla stranka Radom za boljitak konstatacijom kako je Dodiku "temelj djelovanja nacistička ideologija".