DOČEK NOVE GODINE U HERCEGOVINI Blidinje popunjeno, očekuje se "krcat" Mostar. U Neum stižu Austrijanci i Nijemci, a u Međugorje i samci iz Hrvatske

doček Nove godine
Ilustracija

Doček Nove godine večer je koju brojni s nestrpljenjem očekuju i planiraju. Za neke je ona najluđa noć u godini i dobar provod uz glazbu, za neke odmor u prirodi, a neki će je proslaviti na svetoj misi s kojom će ući u novo ljeto. Hercegovina nudi različit sadržaj.

Mostarce će u 2023. godinu uvesti legendarni Željko Bebek, pa je samim tim ludi provod zajamčen.

"Prošle godine je za doček u Mostaru bilo jako teško naći slobodan krevet. Iskreno se nadamo i očekujemo kako će to biti slučaj i ove godine. Jako je važno da nas i vrijeme posluži što je kod ovakvih događaja jako bitno, no i unatoč tome očekujemo pun Mostar gostiju i turista u danima oko Nove godine", kaže za Hercegovina.info Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNŽ-a.

Dolazak gostiju očekuje se od Božića

doček Nove godine

Mostarce je u 2022. godinu uvela Indira Levak

"Željko Bebek je sigurno još jedan dodatni magnet koji će privući veliki broj svojih fanova u Mostar. Naš grad je iz godine u godinu sve atraktivniji i sve više turista dolazi. Najviše očekujemo domaćih gostiju i onih iz regije. Uz njih očekuje se i jedan veći broj stranih gostiju koji borave na Jadranu, Dalmaciji, ali i Bosni i Hercegovini. Već od Božića očekujemo popunjavanje smještajnih kapaciteta. Tako je bilo i prošle godine, a gosti ostaju nekoliko dana nakon dočeka. Ponavljam, s prošlim dočekom smo bili itekako zadovoljni i nadam se kako će se to i ponoviti".

Mostar iza sebe ima odličnu turističku godinu.

"Dvije pandemijske godine smo imali velikih problema. Ove godine smo imali top turističku sezonu. Turistička zajednica već je krenula sa sajmovima i promocijama za narednu turističku sezonu. Bili smo u Riminiju, a na idućim sajmovima ćemo predstaviti turističku ponudu naše županije", rekao je Temim.

U Neum stižu Austrijanci i Nijemci.

"Doček Nove godine bit će organiziran dva do tri hotela u Neumu. Oni će raditi organizirani doček i u svojim objektima imat će goste sa zapadnog tržišta. Radi se uglavnom o gostima iz Austrije i Njemačka. Popunjenost je u tim hotelima dobra budući da se aranžmani unaprijed rade s agencijama. Ti gosti u Neumu će se zadržati četiri ili pet dana i u sklopu svog boravka posjetit će Mostar, Dubrovnik i neke druge destinacije. To je to što će se u Neumu događati, neće biti neki organizirani doček na otvorenom. Ono što imamo je jedino trodnevni Advent uoči Božića", kazao nam je predsjednik Udruge hotelijera Neum Branimir Butigan.

doček Nove godine

Smještajni kapaciteti na Blidinju su popunjeni.

"Ono što je najatraktivnije je Blidinje zima fest gdje ćemo imati doček Nove godine unutar šatora. To je manifestacija koja traje tri dana i imat ćemo sve tri večeri različite izvođače. Doček će se također biti organiziran u Hajdučkim vrletima te restoranu Staza. Tu također imamo jako veliku potražnju i mogu reći da su gotovo svi smještajni kapaciteti već zauzeti. Tu govorimo o nekoliko dana prije i nekoliko nakon dana samog dočeka", kaže za Hercegovina.info Ivana Jurič iz Udruge Visit Blidinje.

doček Nove godine

Na Blidinju će se za atmosferu pobrinuti Jole, Željko Samardžić, Bane Mojičević, Aleksandra i Matrix Band

Kada je riječ o strukturi gostiju Jurič ističe.

"Radi se većinom o domaćim gostima iz BiH, iz Hrvatske i regije. Trenutno ne možemo govoriti o inozemnim gostima. Njih možemo očekivati u skijaškoj sezoni ukoliko i kada bude snijega".

Za novitete i obogaćivanje sadržaja na Blidinju nedostaje jedna stvar.

"Prije dva dana imali smo mrvicu snijega, malo zimskog ugođaja, međutim nije to onaj pravi zimski ugođaj. Ono što bi trebalo riješiti na Blidinju su topovi za opskrbljivanje staza snijegom. Kada se to riješi onda ćemo moći planirati puno više i raditi neke novitete. Kada ste puno ovisni o vremenu to je jako loše".

U Međugorju će Novu godinu dočekati oni koji žele jednu drugu vrstu odmora, onu duhovnu.

"Popunjenost će biti relativno dobra. I dok se za Božić ne radi i vrlo malo ljudi dolazi u Međugorje, za doček Nove godine je posve druga priča. Na prvom mjestu očekuje se veliki broj gostiju iz Hrvatske, Italije, Poljske, ali i Slovenije. Očekujemo nekoliko tisuća ljudi, te popunjavanje smještajnih kapaciteta koji se nalaze u blizini crkve svetog Jakova", rekao je za Hercegovina.info predsjednik Udruge turizma, hotelijera i iznajmljivača soba Davor Ljubić.

doček Nove godine

Doček Nove godine uz molitvu

U Međugorje se za doček Nove godine iz Hrvatske organizira i hodočašće za samce koje organizira Katolička udruga „Prilika za Susret” zajedno s timom iz Dalmacije, odnosno iz Solina, po uzoru na susrete koji su se ove godine organizirali u Hrvatskoj.

Kada je riječ o programu, on počinje u crkvi sv. Jakova počinje krunicom u 17 sati, a sveta misa zahvalnica za proteklu 2021. godinu je u 18 sati. Molitveno bdijenje pred svetkovinu Svete Marije Bogorodice počinje u 22 sata, a nakon toga slijedi misno slavlje u 23:30 sati. 

Za svakoga ponešto. Hercegovina je sigurno dobar izbor kada je doček Nove godine u pitanju.