DOBRODOŠLI U BIH Bivšem ministru MUP-a 10 mjeseci zatvora, ali opet može biti ministar

Ministar Tuzla

Županijski sud Tuzla je donio osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg ministra MUP-a TŽ Sulejmana Brkića i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci zbog kaznenog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

On je osuđen na spomenutu kaznu zatvora zbog toga što je  svjesno iskorištavao službeni i utjecajni položaj ministra u MUP-u TŽ, u razdoblju od kolovoza 2019. do veljače 2020. godine. te  više puta  protuzakonito posredovao i utjecao na tadašnjeg direktora,  a kasnije i  v.d direktora Uprave policije TŽ, da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti, a vezano za interno preraspoređivanje većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u TŽ iako je znao da u skladu sa zakonima o unutarnjim poslovima  i o policijskim službenicima TŽ Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave policije odlučuje o tome.

Takve zahtjeve su i tadašnji direktor i v.d direktor odbili, budući da su izlazili izvan ovlaštenja ministra i suprotni su propisima o internom raspoređivanju službenika u policijskom organu.

Pravosnažnom presudom Brkić je oslobođen optužbe za kazneno djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, te Županijski sud Tuzla, za razliku od prvostupanjske presude, nije izrekao osuđenom ni sigurnosnu mjeru zabrane vršenja dužnosti ministra na razini FBiH.