DOBROBIT 'BIJELOG KRUHA' 17 zastupnika podnijelo zahtjeve za dodatne plaće. Za mnoge niste čuli, a niti su bili aktivni u Parlamentu

Bijeli kruh parlament FBiH
Avaz

Dok se građani dovijaju kako preživjeti zimu, poslanici u oba entiteta podnose zahtjeve da im se po isteku mandata osigura isplata „bijelog kruha“, odnosno plaća koje radom neće zaraditi.

Čeka se

Iz Povjerenstva za administrativna pitanja Parlamenta FBiH potvrđeno je za Avaz da je do sada 17 zastupnika podnijelo zahtjeve da im se prizna pravo na „bijeli kruh“.

No, ispunjavaju li uvjete, odlučit će privremeno radno tijelo.

Kako su objavili pojedini mediji, a što je neslužbeno potvrđeno za Avaz zahtjeve su podnijeli: Zeid Mujić, Elma Đogić, Šemsudin Kavazović, Marijan Klaić, Sanela Prašović-Gadžo, Samila Zejćirović, Boro Krišto, Ismet Osmanović, Asim Kamber, Hasan Muratović, Amer Obradović, Adis Arapović, Zijat Mušić, Husein Topčagić, Nihad Čolpa, Eldin Vrače i Matea Cakalin.

Pojedini kontaktirani nisu željeli o tome govoriti. Neki će, kako je rečeno, novac dati u dobrotvorne svrhe.

Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH jest propisao pravo na naknadu plaće nakon prestanka javne funkcije. Na osnovu člana 11., izabrani dužnosnici i nositelji izvršnih funkcija do zasnivanja novog radnog odnosa ili do ispunjavanja uvjeta za mirovinu imaju pravo na plaću koju su ostvarivali dok su obavljali javnu funkciju u trajanju od 12 mjeseci.

Osnovna plaća federalnog zastupnika iznosi oko 2.700 KM, pa bi za 17 do sada zainteresiranih FBiH u 2023. godini trebala izdvojiti više od 550.000 KM.

Delegat u Domu naroda Jasmin Duvnjak kaže da je u prosincu 2014. godine ispunjavao uvjete da dobije „bijeli kruh“, ali to pravo nije želio iskoristiti, očekujući da ga slijede i kolege.

Dvije godine

Prošle godine u veljači, kao zastupnik PFBiH, uputio je u proceduru prijedlog da ovo pravo na razini FBiH bude ukinuto ili značajno reducirano, ali nakon što ni skoro dvije godine kasnije taj prijedlog nije stavljen ni na dnevni red namjerava i on podnijeti zahtjev.

"Znači, nije bilo podrške ni da se prijedlog razmatra, a kamoli usvoji. Nisam još definitivno odlučio, ali i ja ću u ovoj situaciji aktivirati „bijeli kruh“ i novac usmjeriti u humanitarne svrhe", kazao nam je Duvnjak.

"Bijeli kruh" u RS šest mjeseci

U NSRS već je okončano razmatranje zahtjeva, a pravo na nezarađenu plaću ostvarilo je 20 zastupnika. Za razliku od FBiH, oni će prosječnu zastupničku plaću u iznosu od oko 3.000 KM ostvarivati u razdoblju od šest mjeseci.

Radi se o zastupnicima Senadu Bratiću, Miladinu Staniću, Stevi Joksimoviću, Mladenu Popoviću, Mari Granuli, Peri Petroviću, Nevenki Marilović, Miji Perkuniću, Goranu Jeriniću, Diki Cvijetinoviću, Nataši Stevanović, Milenku Vićanoviću, Milanu Tubinu, Željku Babiću, Davoru Šešiću, Slavku Gligoriću, Željki Stojičić, Dušku Iviću, Mirku Sovilju i Slađani Nikolić.