DOBOJ I SREBRENICA Ponovni izbori na 115 biračkih mjesta

Izbori Mostar
hercegovina.info

Danas, 21.2. se održavanju ponovni izbori za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj na 89 biračkih mjesta i načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovitih biračkih mjesta i dva biračka mjesta za glasovanje birača u odsutnosti u Gradačcu i Živinicama).

Biračka mjesta su otvorena jutros u 7, a zatvaraju se večeras u 19 sati. Na nekoliko biračkih mjesta je bilo neznatnog kašnjenja u otvaranju iz tehničkih razloga. Izborna šutnja traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19 sati večeras.

Sukladno članku 14.1 Izbornog zakona BiH ponovni izbori se provode na osnovu istih kandidacijskih listi i istih izvoda iz Središnjeg biračkog popisa koji su korišteni na poništenim izborima.

Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici u ime Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH nadgleda 130 supervizora koji su prošli obuku sukladno Programu i metodologiji koji je utvrdilo i usvojilo Središnje izborno povjerenstvo BiH, te su na osnovu obuke i položenog testa certificirani.

Središnje izborno povjerenstvo BiH podsjeća izbornu administraciju u Doboju i Srebrenici da je člankom 17.1 Izbornog zakona BiH pored ostalog propisano da predstavnici međunarodnih promatrača, udruga građana, političkih stranaka, koalicija, listi neovisnih kandidata i neovisnih kandidata mogu promatrati sve izborne aktivnosti, pod uvjetom da se akreditiraju sukladno Izbornom zakonu BiH. 

Članak 17.2 Izbornog zakona BiH propisuje da promatrači, tijekom promatranja izbornog procesa, neće ometati izborne aktivnosti i poštivat će tajnost glasovanja. Suprotno postupanje izbornih povjerenstava i biračkih odbora je kršenje Izbornog zakona BiH, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIP-a.