DOBIVAMO LI BH. VERZIJU 'USKOKA'? Premijer Federacije želi konkretnu borbu protiv korupcije i kriminala

uhićenje Mostar FUP
Screenshot/Avaz

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) oglasio se na društvenim mrežama, gdje je obećao veći angažman vlasti u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, najavivši konkretne korake.

"Nakon okončanja prvog mandata premijera Federacije BiH pokrenula se sva mašinerija tada vladajućih stranaka ne bi li našli neku moju grešku, nezakonitost, korupciju. Uzalud, nisu našli ništa jer ničeg nije ni bilo", naveo je Nikšić.

Ističe da su silom pokušavali naći bilo što svojim političkim protivnicima, osam godina odbijali su da započnu primjenu zakona i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, jer „nisu našli odgovarajući prostor“.

"Po tko zna koji put se pokazalo da tko ne želi, nađe opravdanje, a tko želi nađe način. Oni su našli opravdanje, a mi ćemo naći i način i prostor i ljude i novac da se set antikorupcijskih zakona što prije implementira kako bismo stvorili uvjete za odlučan obračun s organiziranim kriminalom i korupcijom. Jačanje prevencije i borba protiv korupcije i organiziranog kriminala je i jedna od 14 preporuka koje BiH treba ispuniti na svom putu u članstvo EU.

Adekvatan prostor

Razgovarao sam s predstavnicima VSTV-a kako bismo konačno krenuli u implementaciju Zakona i krenuli u formiranje posebnih odjela Federalnog tužteljstva i Vrhovnog suda FBiH za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Prvi korak je naći adekvatan prostor. Izgradnja palače pravde, namjenskog objekta za smještaj posebnih odjela treba nam da poboljšamo uvjete rada sudova i tužiteljstava, ali naša zemlja nema vremena da čekamo na njenu izgradnju kao uvjet za početak primjene Zakona. 

Umjesto toga naći ćemo smještaj u nekom od postojećih objekata. Vlada FBiH će pomoći u svim tehničkim aspektima, kako bismo omogućili pravosudnim organima da što prije počnu s procesuiranjem djela organiziranog kriminala i korupcije.

Mi nećemo tražiti opravdanja

U svim anketama o problemima u društvu, većina građana navodi korupciju kao najveći problem, a tek nakon toga nezaposlenost, lošu ekonomiju i nestabilnu situaciju. To je bio dodatni motiv da tijekom mog prvog premijerskog mandata uložim veliki napor da se pripremi i usvoji set zakona potrebnih za efikasniju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Namjera nam je bila da poduzmemo neke od međunarodnih standarda koji se odnose na specijalizaciju tijela za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala po uzoru na neke države koje imaju zavidne rezultate na ovom polju. 

Ovi zakoni predviđaju formiranje posebnih odjela Vrhovnog suda i Federalnog tužiteljstva koji bi se bavili organiziranim, gospodarskim, natječajnim, političkim, privatizacijskim kriminalom, zatim kriminalom iz seta javnih nabavki na području cijele FBiH. Sudije i tužitelji u posebnim odjelima bi se bavili samo predmetima korupcije i organiziranog kriminala.

Set antikorupcijskih zakona smo usvojili 2014. godine, a na snagu su stupili polovinom 2015. Prethodna Vlada se pobrinula da taj set zakona nikada ne zaživi već da ostanu samo puko slovo na papiru.

Nastavljamo tamo gdje smo stali 2015. godine, mi nećemo tražiti opravdanja, naći ćemo rješenja kako bismo započeli ozbiljnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala", poručio je Nikšić.