Do ljeta moguće ukidanje cestarine Trebinje-Herceg Novi

Do ljeta moguće ukidanje cestarine Trebinje-Herceg Novi
Z. Lojpur / hercegovina.info

Načelnk Općine Herceg Novi Stevan Katić prije par dana medijima u Crnoj Gori najavio je mogućnost ukidanja cestarine na magistralnom putu prema Trebinju do početka ljetnje sezone. Najavljeno ukidanje obradovalo je stanovnike najjužnijeg grada Istočne Hercegovine. Cijena naplatne karte u jednom pravcu je oko šest konvertibilnih maraka za automobile, a kako kažu u Udruženju za zaštitu potrošača „Oaza“ iz Trebinja od ukidanja cestarine korist bi imali stanovnici oba grada.

„To je dnevno 12 konvertibilnih maraka, vi za taj dio koliko platite putarinu možete nasuti goriva pa tu kilometražu pokriti. Da ne govorim koliko bi ljudi iz Herceg Novog više dolazilo jer ipak smo mi pogranično mjesto gdje su cijene u odnosu na Crnu Goru i Hrvatsku mnogo niže. Svjedoci smo da je Trebinje svakog vikenda veoma posjećeno ljudima koji dolaze iz pograničnih gradova. Nije to samo trgovina, tu rade i ugostiteljski objekti“, istakla je za hercegovina.info Nedeljka Ilijić iz Udruženja za zaštitu potrošača „Oaza“ iz Trebinja.  

Turistički radnici u Trebinju kažu da bi to unaprijedilo tu gospodarsku granu, pogotovo što je cijena za autobuse u jednom pravcu oko 30 konvertibilnih maraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nama, turističkim agencijama, će mnogo značiti jer je ta putarina za velike autobuse oko 15 eura u jednom pravcu. Mislim da će aranžmani biti povoljniji ukoliko dođe do ukidanja putarine”, kaže Predrag Turnić, direktor agencije “Friend Travel”.

Cestarina na ovom magistralnom putu naplaćuje se već 12 godina. U anketi s građanima Trebinja, došli smo do zaključka da je veći broj onih koji podržavaju ovu inicijativu, ali i da postoji određeni broj onih koji su skeptični i ne očekuju da će doći do realizacije ovog prijedloga.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.