Do kraja ove godine smanjene carinske stope na uvoz električnih i hibridnih vozila

Do kraja ove godine smanjene carinske stope na uvoz električnih i hibridnih vozila
Reuters

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. 12. 2022. godine, nakon inicijative Gospodarske komore BiH.

Odlukom se do kraja godine ukida carina na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjuje carinska stopa za uvoz hibridnih automobila sa dosadašnjih 15% na 5%. Na ovaj način Vijeće ministara BiH želi motivirati građane, te javni i privatni sektor, na kupovinu i uvoz ove vrste automobila, s ciljem smanjenja zagađenja zraka i bolje zaštite životne sredine, ali i podizanja sigurnosti u prometu.

Istovremeno bi zbog porasta uvoza električnih i hibridnih vozila u BiH trebalo doći do otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa, ali i porasta ulaganja u električne punjače, što je još jedan poticaj ubrzanju realizacije projekta električnih punjača za ovu vrstu vozila, čija je priprema u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvođenjem značajnih olakšica na uvoz električnih i hibridnih vozila, Vijeće ministara BiH će doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stubova Zelene agende za zapadni Balkan u borbi pritiv klimatskih promjena, navedeno je iz Ureda za informiranje Vijeća ministara BiH.