Do idućeg ponedjeljka prijava lista za izbore, poznato s kojim ljudima jurišaju Srbi i Bošnjaci na vlast

Izbori
Izbori

U ponedjeljak 4. srpnja ističe krajnji rok za prijavljivanje kandidatskih listi za opće izbore ove godine. Neke stranke su već otkrile s kojim imenima ulaze u utrku, dok se od ostalih očekuje da to urade u narednih sedam dana.

"Ono što se do sada zna jest da će kandidati za državno predsjedništvo biti Željko Komšić (iz reda hrvatskog naroda), Denis Bećirović i Mirsad Hadžikadić iz reda bošnjačkog naroda te Mirko Šarović s teritorija RS-a", piše Klix.

Jasno je da će i Bakir Izetbegović u utrku za predsjedništvo, ali ta kandidatura do danas nije službeno priopćena. Također još uvijek je nepoznato koga će za predsjedništvo nominirati HDZ, ali i SNSD. Kako se saznaje Milorad Dodik je bliži kandidaturi za predsjednika RS-a, a u opticaju u toj stranci za državno predsjedništvo je Željka Cvijanović.

Kada su u pitanju liste za parlamente, od županijskih do entitetskih i državnih do sada je poznato nekoliko imena.

SDP

SDP će za nositeljicu liste za Skupštinu Sarajevske županije nominirati gradonačelnicu Benjaminu Karić, a na listi će još biti Adnan Šteta (ministar prometa KS), Kenan Magoda, Jelena Pekić, Irfan Čengić i drugi.

Nositeljica liste iz Sarajeva za Parlament FBiH bit će Jasna Duraković, dok će listu za državnu razinu nositi Saša Magazinović. Na državnu listu ide i ministar zdravstva u SŽ au Haris Vranić.

DF

Demokratska fronta na izbore izlazi pod nazivom "Željko Komšić za građansku državu DF - GS", a listu za državni parlament iz Sarajeva nosi Dženan Đonlagić. A tu su još i Milan Dunović, Senadin Lavić i drugi. Federalnu liste iz Sarajeva nosit će Mirza Čelik koji je DF-u pristupio nakon napuštanja SDA te povratnik u političke vode i bivši predsjednik Naše stranke Dennis Gratz.

Listu za Skupštinu SŽ nosit će Albin Zuhrić, savjetnik Željka Komšića.

SDA

SDA još uvijek nije priopića svoje kandidatske liste, ali kako Klix.ba neslužbeno saznaje listu te stranke za Skupštinu SŽ bi mogao nositi Faruk Kapidžić ili Mahir Dević. Također jedan od nositelja liste bit će i Edin Smajić, načelnik općine Vogošća.

Na državnoj razini listu SDA iz Sarajeva bi mogla nositi Alma Čolo ili Bisera Turković.

NiP

Listu Naroda i pravde za Skupštinu SŽ nosit će Elvedin Okerić, a potom slijede Arijana Memić, Kemal Ademović te Aljoša Čampara.

Listu NiP-a iz Sarajeva (jedna izborna jedinica) za Parlament FBiH trebao bi nositi predsjednik te stranke Elmedin Konaković, dok bi nositelj druge liste za Parlament FBiH trebao biti Adnan Delić. Listu za državni parlament iz Sarajeva bi trebao nositi Denis Zvizdić.

SNSD

Nositelji listi za državni parlament iz SNSD-a će biti Obren Petrović, Nebojša Radmanović i Zoran Stevanović (gradonačelnik Zvornika).

PDP

Liste PDP-a za državni parlament nosit će Branislav Borenović, Siniša Golić i Saša Borjan.

SDS

Liste za Parlament BiH iz SDS-a nosit će Miladin Stanić, Mladen Bosić i Darko Babalj.

Sve liste i sva imena kandidata na koje stranke računaju na predstojećim izborima bit će poznata u narednih sedam dana, kada će biti poznato koliko se računa na stare kadrove, a koliko se daje šansa novim i mlađim kandidatima.