DJELATNICI SREDNJIH ŠKOLA ŽZH "Vidimo se u školi, zaostatke i nejasnoće riješit ćemo zajedničkim nastojanjima"

Srednja strukovna škola Široki Brijeg
Ilija Ćavar

Potpisivanjem sporazuma o povećanju plaća za 10 posto kroz koeficijenta između Vlade ŽZH i Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama, prekinut je generalni štrajk prosvjetara u toj županiji. Iz Sindikata ne kriju zadovoljstvo dogovorom, no ističu kako do generalnog štrajka nije trebalo ni doći.

"Generalni štrajk djelatnika srednjih škola Zapadnohercegovačke županije konačno je, nakon 23 dana trajanja, okončan. Ponovit ćemo kako smo nadležnim institucijama ostavili dovoljno prostora za reakciju i da do štrajka nije ni trebalo doći, ali svjedočimo činjenici o izgubljenih 16 dana nastave koje će u narednim mjesecima trebati nadoknaditi", navode djelatnici srednjih škola ŽZH.

Oni ističu kako se Ministarstvo obrazovanja u proteklom razdoblju prema učenicima ponijelo kao da ne postoje.

"Nastavno na dopis koji je školama uputilo resorno ministarstvo, a pojavio se i u medijskom prostoru, izražavamo zadovoljstvo što je kod isključivo odgovornih za situaciju u kojoj smo se našli ipak prevladao glas razuma te se odustalo od prvotnog plana nadoknade. Ministarstvo u spomenutom dopisu izražava nadu da ćemo mi nastavnici imati sluha i razumijevanja prema onima zbog kojih smo, kako kažu, tu. Takvo dušobrižništvo zaista je suvišno, posebice zato što će kod većine auditorija izazvati makar trunku čuđenja. Na što nas točno poziva Ministarstvo, trebat će pojasniti jer se u prethodnom razdoblju prema učenicima ponijelo kao da ne postoje. Mi jedino na to možemo učenicima poručiti kako se veselimo susretu s njima, a učionica će, kao i do sada, biti naš zajednički prostor za rad, rast, dogovor, razgovor, suživot. Ovaj teški štrajk bio bi još teži bez razumijevanja i podrške učenika, njihovih roditelja, medija i svih onih dobronamjernih ljudi koji su razumjeli kako je čin obustave rada jedino što nam je bilo preostalo za zaštitu dostojanstva svakoga od nas ponaosob, kao i dostojanstva odgovornog poziva kojim se bavimo. Hvala vam svima", poručuju.

"Svjesni smo kako među onima koji su nas podržavali ima onih koji žive znatno teže od nas, s još nižim primanjima, njima smo posebno zahvalni i želimo da im sutrašnjica bude bolja od današnjice. Međutim, susretali smo se i s komentarima kako je radnik općenito potplaćen pa da onda i ne treba tražiti bolje. Takva nas apatija čudi, to stanje prepuštanja volji drugih. Dokle god bude onih koji će biti manje nesretni samim time što vide još nesretnih oko sebe, neće nam kao društvu biti dobro", dodaju.

"Dragi učenici, prepustimo se nadolazećim blagdanima, provedimo ih u zajedništvu i ljubavi. Sva pitanja, zaostatke, nejasnoće riješit ćemo zajedničkim nastojanjima. Zajedno smo prolazili još teže i neizvjesnije situacije, bit ćemo uspješni i s ovom. Vidimo se u školi", poručili su djelatnici srednjih škola ŽZH.

Podsjetimo, jučer su se povodom novonastale situacije oglasili i učenici koji ne žele nadoknadu izgubljenih školskih dana tijekom zimskih praznika. Zbog toga su čak pokrenuli i potpisivanje peticije.

Nakon njihove reakcije, danas se priopćenjem oglasilo i Ministarstvo obrazovanja ŽZH.

"U javnosti od jučer kruže razne dezinformacije oko nadoknade nastave učenicima srednjih škola, koja je nužna zbog višednevnog štrajka zaposlenika srednjih škola. Smatramo da u ovo vrijeme pred Božić, nije vrijeme za neistine i prozivanja koja se proteklih dana vežu za odgojno-obrazovni sustav. Ovim putem vas obavještavamo kako su izmjene službenog kalendara rada srednjih škola u izradi te još uvijek nisu objavljene niti se u istima planira nadoknada u sve dane učeničkog odmora", ističu.

"Planira se nadoknada u vrijeme dijela zimskih i proljetnih praznika kao i produljenje nastavne godine u lipnju. Božićni blagdani su ostavljeni učenicima da ih provedu u krugu svojih najbližih, bez školskih obaveza. Moramo napomenuti da će plan nadoknade biti teško donijeti i realizirati zbog obaveza učenika, prvenstveno maturanata (pripreme za državnu maturu), ali vjerujemo da će se isti poštivati te da će nastavnici u školama imati sluha i razumijevanja za one zbog kojih su tu", navodi se u priopćenju koje potpisuje ministrica Ružica Mikulić.