DJEČAK KOJI JE RANIO NASTAVNIKA IMA VELIK DOSJE Izbačen je iz dvije škole, dijagnosticirali mu poremećaje u ponašanju

Lukavac
Screenshot

I dalje se istražuje stravičan slučaj u Lukavcu, gdje je maloljetnik pištoljem teško ranio nastavnika, a prema pisanju lokalnih medija, dječak je imao poremećaje u ponašanju u protekle dvije godine i izbačen je iz dvije osnovne škole.

Takođe, policija sada ispituje svoje kolege kako bi utvrdili tko je “zagubio” prijavu o oružju iz kojeg je pucao 13-godišnjak, piše Klix.

Političari u Tuzlanskoj županiji hitno su zasjedali zbog stravičnog slučaja u kojem je maloljetni bivši učenik OŠ “Lukavac Grad” ušao u školu i pištoljem teško ranio nastavnika engleskog jezika koji obavlja i funkciju pomoćnika ravnatelja te obrazovne ustanove.

Dječak koji još nema navršenih 14 godina od ranije je poznat po devijantnom ponašanju. Sustav je bio upoznat s time, kao i sa činjenicom da policiji nije bio vraćen pištolj koji je pripadao njegovom preminulom djedu. Oružje je trebao vratiti dječakov otac, što nije učinjeno. Nakon pucnjave, obiteljska kuća je pretresena, a dječakov otac je završio u pritvoru.

Kako je potvrđeno za Klix, maloljetnik je imao poremećaje u ponašanju dijagnosticirane u protekle dvije godine, a prve prijave protiv njega su upućene u lipnju 2021. godine.

Devijantno ponašanje dječaka prijavljivali su nastavnici, direktori škole, roditelji i radnici na osiguravanju obrazovnih ustanova, a sve se završavalo aktivnostima koje nisu davale posebne rezultate. Naime, policija je prijave prosljeđivala Centru za socijalni rad Lukavac i tako se sve vrtilo u krug.

Policiji je upućena i prijava o dječakovim prijetnjama oružjem, a iz Ministarstva unutarnjih poslova TK tvrde da su te navode provjeravali.

- Jedna službena zabilješka iz travnja ove godine, kada su policijski službenici posjetili kuću roditelja ovog djeteta, završila je na način da je provjerom utvrđeno da ne posjeduje oružje, a za koje smo poslije utvrdili da je bilo u vlasništvu djeda koji je preminuo u inozemstvu. Obavijest o tome je naknadno došla. Gdje je završilo, utvrdit ćemo to naknadno. Ono što se znalo da u domaćinstvu kojeg čine otac i sin, nema registriranog oružja. Tu je policija stala sa postupkom - rekao je ministar unutarnjih poslova TK Hajrudin Mehanović.

U Policijskoj upravi Lukavac trenutno se vrši istraga, koja bi trebala  pružiti odgovor na pitanje tko je zagubio prijavu da oružje postoji te je nije evidentirao i provjerio.

- Istraga se vrši jer postoje određene indicije da netko nije radio svoj posao. Ukoliko se utvrdi da je netko iz policijske stanice napravio propuste, bit će upotrebljene sankcije - naglašava resorni ministar.

Dokumentacija o dječaku na 100 stranica

Iz Ministarstva obrazovanja TK navode da su informacije o slučaju iz Lukavca opširne, ali da se u cilju istrage ne mogu previše iznositi u javnost.

- Vi ćete razumjeti da je riječ o djetetu i o djeci. Postoji dokumentacija na gotovo 100 stranica. Tu su zapisnici nastavničkih vijeća, izjave u pisanoj formi. Pošto se radi o djeci, to ne može biti dostupno javnosti. Nego smo naveli da je škola postupila i da je te informacije dala - ističe ministar obrazovanja  TK Ahmed Omerović.

Posebna grupa koja je formirana u ovom slučaju u sljedećih 45 dana bi trebala provesti sveobuhvatnu analizu s ciljem detektiranja nedostataka u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstva, pravosuđa i unutarnjih poslova i da Vladi TK dostavi odgovarajuću informaciju sa potrebnim prijedlogom dokumenata i akata na dalje postupanje.

Među predloženim mjerama je i spuštanje starosne granice za prijestupnike jer maloljetnik do 14 godina ne može kazneno odgovarati. Osim toga, potrebno je i promijeniti odredbe zakona koje se tiču pristupa naoružanju i rukovanju oružjem maloljetnih osoba.