Dizel u RS-u će iznositi 2,09 KM, u FBiH još nisu formirane cijene

gorivo
gorivo

... cijene, dok će u Federaciji BiH to biti učinjeno krajem siječnja.

Prema novim cijenama, dizel gorivo "euro 5" će na benzinskim crpkama u RS-u iznositi 2,09 KM, bezolovni benzin 2,08 KM, dok će cijena plina biti 1,10 KM po litru. Ovo opet ovisi od tvrtke do tvrtke, piše Klix.ba.

Kako je rekao Zoran Berak, tajnik grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Gospodarskoj komori RS, distributeri su prinuđeni povisiti cijene dizelskih i benzinskih goriva za blizu 0,15 KM po litru.

"Novim izmjenama zakona uvodi se i taksa za puteve i autoputeve na tečni naftni plin) u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za puteve i 0,25 KM po kilogramu za autoputeve. To znači da će i ovaj energent poskupjeti za 0,40 KM po kilogramu plus PDV. U praksi se na benzinskim crpkama očekuje rast cijene ovog energenta za blizu 0,30 KM po litri", kazao je Berak.

Novim izmjenama Zakona o trošarinama predviđeno je i dodavanje trošarine na biogoriva i biotečnosti u iznosu od 0,30 KM po litru plus putarina na ovaj derivat u iznosu od 0,40 KM po litru, što je novi namet u iznosu od 0,70 KM po litru plus PDV za građane koji koriste ova goriva.

"Također, bit će povećana i trošarina na ulje za loženje sa 0,30 KM po litru na 0,45 KM po litru", rekao je Berak.. Kako su za Klix rekli iz Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH i vlasnici nekoliko benzinskih crpki, cijene u ovom dijelu BiH će biti formirane krajem mjeseca.

"Kod nas je slobodno formiranje cijena, ali pošto su promijenjene trošarine za autoceste i lož-ulje, realno je očekivati da će za toliko biti povećane cijene. Kako će koja tvrtka reagirati, hoće li cijeli iznos ugraditi u cijene, što je za očekivati, ili će to biti nešto niže, to ne znamo. U svakom slučaju, potrošači se mogu nadati da će doći do povećanja cijena naftnih derivata", rekao je Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH.

Istaknuo je kako je novina ta što se uvodi akciza na biogoriva koja se mogu miješati s ovim gorivima i na pumpnim automatima se sada mora označavati da nafta koju prodaju sadrži tu vrstu goriva, što do sada nije bio slučaj.

"Uvedene su akcize i cestarina. Nelogično je ili propušteno u zakonu to što se na autoplin uvodi putarina od 40 feninga. Ne znamo kako će se tretirati jer će se to plaćati na granici i ne znamo kako će ljudi koji se griju na taj plin doći do povrata tih sredstava, jer zakonom to nije predviđeno", rekao je Bošković.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, trenutne prosječne cijene Euro Super benzina 95 su 1,90 KM, Euro Super benzina 98 2,01 KM i Euro dizela 1,88 KM.