Diže se tužba zbog najpoznatije fotografije iz rata

bijeljina rat
Etičko pitanje
Dojučerašnji glavni tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević, naime, prije nekoliko dana u izjavi za jednu televizijsku emisiju kazao je da je ovo tužiteljstvo donijelo naredbu o pokretanju istrage protiv Arkanove garde.

Tragom ove izjave, Dnevni avaz je kontaktirao osnivačicu Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić, koja se dugo bavi istraživanjem ratnih zločina u Bijeljini. Kandić je potvrdila da je Tužiteljstvo u Srbiji pokrenulo istražne radnje protiv pripadnika Arkanove garde, ali, kako kaže, na osnovu kaznene prijave koju je podnijela obitelj Ajše Šabanović, žene koja je žrtva zločina na fotografiji Rona Haviva.

- Točnije, kćerka Ajše Šabanović podnijela je kaznenu prijavu nadležnom tužitelju Milanu Petroviću. Nije, dakle, ovo tužiteljstvo ništa samo iniciralo. Zapravo, ovaj predmet trebao im je biti prioritet. Ovo nije samo pitanje kaznene odgovornosti nego je ovo etičko pitanje. Noga nad mrtvom ženom, tijela ostavljena dva dana na ulici... To je strašno poniženje za ovu obitelj - kazala nam je Kandić.

Istaknula je kako je bilo očekivano da se ovaj predmet okonča prije deset godina, pogotovo jer se fotografija koja je obišla cijeli svijet nalazila i na nekoliko izložbi usred Beograda.

- Ja sam kćerku Ajše Šabanović upoznala prije petnaestak godina. Ona se tada jako plašila da bilo šta pokrene. Međutim, prošlo je vrijeme. Ona se danas osjeća sigurnije, ne živi na ovim prostorima, te je podnijela kaznenu prijavu. Sada, ako je Vukčević već rekao da su započeli istragu, onda se to mora završiti. Jeste kasno i neprimjereno, ali obitelj je važno da se ovo rasvijetli, da ta fotografija dobije sadržaj - naglasila je Kandić.

Paravojne formacije
Pripadnici Arkanove Srpske dobrovoljačke garde, „Beli orlovi" i druge paravojne formacije u Bijeljini su samo u prva četiri dana u travnju 1992., kada je i nastala Havivova fotografija, ubili najmanje 100 civila. Dva desetljeća još službeno niko nije odgovarao za zločine u gradu iz kojeg je protjerano oko 10.000 Bošnjaka.

Dosje zatvoren nakon ubojstva
Protiv Arkana je 1999. godine u Hagu podignuta optužnica za ratne zločine, ali je dosje zatvoren nakon što je on ubijen 15. siječnja 2000. u Beogradu.

Fotografija: Ron Haviv