DISCIPLINSKO ROČIŠTE PROTIV TUŽITELJA IZ BIH Prespavao je poziv policije na očevid

Bijeljina
Screenshot

Na glavnoj raspravi po tužbi protiv Murisa Šabića, tužitelja Okružnog javnog tužiteljstva u Bijeljini, zbog disciplinskog prekršaja “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti” i “neizvršavanje uputstava nadređenog tužitelja", svjedoci su ispričali da tuženi nije bio dostupan na telefon u dva navrata dok je bio dežurni, javlja Detektor.

Prema prvoj točki tužbe Ureda disciplinskog tužitelja, Šabić se tereti da je – dok je obavljao dužnost dežurnog tužitelja – propustio napuniti mobilni telefon i nije se javljao na pozive policije za očevid nakon pucnjave ispred ugostiteljskog objekta, kada je ranjeno više osoba.

Glavna tužiteljica Okružnog javnog tužiteljstva u Bijeljini Olga Pantić je kazala da je osobno protiv Šabića podnijela prijave jer je dva puta svjedočila njegovom nemaru, a informacije o sličnim postupanjima je dobivala i od drugih kolega.

“Osim toga, tužitelj Muris nema ni komunikaciju sa mnom, ni s drugim kolegama. On dođe samo kad mora ili kad ga zovem“, kazala je ona.

Pantić je kazala da je u četiri sata iza ponoći dobila poziv od policije koja je izašla na teren, nakon pucnjave ispred ugostiteljskog objekta u Bijeljini, od koje je saznala da se dežurni tužitelj Šabić ne javlja na dežurni telefon i da ne mogu nastaviti očevid.

“Ja sam pokušala nazvati tužitelja Šabića i meni je bio nedostupan. Imala sam neke privatne brojeve tužitelja, koji su mi svojevoljno dali kontakte, vidjela sam u imeniku Sašu Petkovića i njega sam nazvala da se uključi ili, ako ne može, da ja odem na očevid”, prepričala je Pantić, objašnjavajući da ga je uvezala s dežurnim inspektorima kako bi završili radnje i mjere potrebne za očevid.

Šabić je prvo tvrdio da je službeni telefon bio neispravan i da se sam gasi i pali, nakon čega je objasnio da ne može “čekati budan pored telefona hoće li policija zvati, jer ujutro rano mora na posao”.

“Tužitelj ima pravo na osmosatni odmor. Može se dogoditi da tužitelj prespava, sve je moguće. To su moja osnovna ljudska prava – pravo na odmor“, kazao je tuženi Šabić.

Prema drugoj točki tužbe, Šabić nije – po dogovoru – vratio službeni telefon dežurnoj tužiteljici, a dok je bio kod njega obaviješten je da se dogodila teška prometna nesreća sa smrtnom posljedicom.

Tužiteljica Pantić je kazala da će druga svjedokinja, koja je bila dežurna tužiteljica, bolje odgovoriti na pitanja, ali je, prema informacijama koje je ona imala, utvrdila prekršaj, zbog čega ga je prijavila i za taj propust.

Pantić je kazala da je imala i drugih osnova za prijavu koje nije iskoristila, kao i informacije da se tijekom radnog vremena ne javlja na fiksni telefon i slušalicu drži podignutom kako bi bio nedostupan.

“Rečeno je da Vas je kolega zatekao s podignutom slušalicom i rekli ste da su dosadni i da ne možete raditi od njih“, prepričala je Pantić informacije koje je imala.

Drugi svjedok, načelnik Policijske uprave Bijeljina Stjepan Terzić, kazao je da je – nakon informacije dežurnih inspektora o nedostupnosti tužitelja – nazvao glavnu tužiteljicu od koje je tražio pomoć, koja mu je i osigurana nakon nekoliko minuta.

Pitanje tuženog Šabića – ima li i njegov privatni broj u mobitelu – svjedok je negirao.

“Praksa je da policija zove tužitelje na službeni ili dežurni telefon, nikad na privatni. Možda netko ima drugačiji dogovor za suradnju, u to ne ulazim, ali praksa je da se to ne radi“, objasnio je.

Dežurni inspektor Igor Pejić je kazao da je s pokojnim kolegom Nenadom Markovićem pokušao dobiti Šabića kako bi obavili očevid.

“Ne mogu se sada točno sjediti, puno je vremena prošlo, da li je telefon zvonio a nije se javljao, ili je bio isključen, ali znam da ga nismo uspjeli dobiti i tražili smo od našeg šefa rješenje“, kazao je Pejić.

Naveo je da su dobili poziv od zamjenskog tužitelja koji im je dao instrukcije koje radnje i mjere moraju poduzeti, ali je ujutro na očevid došao tužitelj Šabić.

Ročište pred Prvostupanjskim disciplinskim povjerenstvom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća će se nastaviti 20. studenog, kada je planirano saslušanje tri svjedoka.