DISCIPLINSKE SANKCIJE Sutkinja Ružica Jukić kažnjena jer je uredniku jednog bh. portala iznosila detalje putem maila

Ružica Jukić

Drugostupanjska disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) kaznila je Ružicu Jukić, sutkinju Općinskog suda u Tuzli i bivšu potpredsjednicu VSTV-a, smanjenjem plaće za deset posto na razdoblje od tri mjeseca, zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudačke funkcije”, potvrđeno je za Detektor.

Discplinskom tužbom Ružica Jukić se teretila da je putem društvene mreže Facebook iznosila vlastite pretpostavke o nacionalnosti sudaca i tužitelja koji su sankcionirani smanjenjem plaće, da je sa službenog e-maila iznosila detalje uredniku portala The Bosnia Times dok je bila članica VSTV-a, kao i da se na neprimjeren način putem e-maila obraćala članovima Vijeća.

Disciplinska tužiteljica Alma Hasanović je na pripremnom ročištu rekla da je Jukić u više navrata etiketirala nositelje pravosudnih funkcija i uputila neprimjeren e-mail članovima VSTV-a, čime je narušila dignitet sudijske funkcije.

Odvjetnik Sanel Nezirić, punomoćnik tužene, u odgovoru na disciplinsku tužbu je rekao da se radi o slobodi izražavanja, te da kritike o stanju u pravosuđu ne mogu narušiti ugled pravosuđa.

Nakon provedenog postupka, Prvostupanjska disciplinska komisija je donijela odluku kojom je tuženu Jukić proglasila disciplinski odgovornom za “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske dužnosti“, te joj izrekla disciplinsku mjeru smanjenje plaće za deset posto na razdoblje od tri mjeseca, navodi se u anonimiziranoj odluci objavljenoj na stranici Ureda disciplinskog tužitelja VSTV-a (UDT).

Na navedenu odluku prvostupanjske disciplinske komisije žalbu je blagovremeno izjavio UDT, u dijelu koji se odnosi na izrečenu disciplinsku mjeru. Žalbu je putem svog punomoćnika izjavila i tužena, “zbog povrede pravila postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene normi materijalnog prava i odluke o izrečenoj disciplinskoj mjeri“. Obje žalbe je Drugostupanjska disciplinska komisija odbila kao neosnovane, te potvrdila odluku Prvostupanjske disciplinske komisije za suce.

Na navedenu odluku Drugostupanjske disciplinske komisije, tužitelj je VSTV-u BiH, kao cjelini, blagovremeno izjavio žalbu zbog izrečene disciplinske mjere. U žalbi se navodi da izrečena disciplinska mjera, a koja je potvrđena odlukom drugostupanjske disciplinske komisije, “nije adekvatna posljedicama počinjenog disciplinskog prekršaja, te da disciplinska mjera mora biti strožija“.

Punomoćnik tužene je također izjavio žalbu zbog izrečene disciplinske mjere, s prijedlogom da VSTV BiH žalbu usvoji i preinači odluku Drugostupanjske disciplinske komisije u pogledu izrečene disciplinske mjere na način da tuženoj izrekne blažu disciplinsku mjeru.

“Vijeće kao cjelina nalazi da su neosnovane žalbe tužitelja i tužene, radi čega su iste odbijene, i slijedom toga potvrđena je pobijana odluka Drugostopanjske disciplinske komisije“, navodi se u odluci Vijeća.

Iz VSTV-a su za Detektor potvrdili da je odluka dostavljena sudu koji je nadležan za izvršenje izrečene disciplinske mjere.