VIDEO  Disciplinska komisija vratila tužbu protiv suca Branka Perića na doradu

Sudac Branko Perić

Pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća počelo je pripremno ročište za suca Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića, a koji je u nepravomoćnoj presudi u predmetu “Respiratori” imao izdvojeno mišljenje. Tijekom ročišta odlučeno je da se disciplinska tužba vraća na uređenje u roku osam dana, te da se ročište nastavlja u studenom.

Na pripremnom ročištu sucu Suda BiH Branku Periću, pročitana je disciplinska tužba, nakon čega je sudac Perić pročitao odgovor na tužbu. Odlukom komisije disciplinska tužba je vraćena na uređenje, odnosno, kako je obrazloženo da se opišu radnje koje čine disciplinski prekršaj. Protiv suca Perića podignuta je disciplinska tužba zbog, kako je navedeno, donošenja odluka kojim se krši zakon ili upornog i neopravdanog kršenja pravila postupka i neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti suca ili bilo kakvog drugog ponovljenog nepoštivanja dužnosti suca, javlja BHRT.

Sadržaj se učitava...

Naime, Perić je predsjedavao sudskim vijećem u predmetu Respiratori, a tijekom izricanja presude premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima pročitao je svoje izdvojeno mišljenje. Dio glasi:

"Za dokazivanje namjere o izvršenju kaznenog djela zloupotreba službene dužnosti potrebni su jasni i nedvosmisleni dokazi. Mi u dokaznom postupku nismo vidjeli takve dokaze. Tužitelj nam je predstavio niz indicija niskog stupnja vjerojatnoće iz kojih je izveo konstrukciju o udruživanju s ciljem stjecanja imovinske koristi u nepoznatom iznosu koji bi se podijelio na kraju nabavke respiratora. Mi smo se kao članovi Vijeća usuglasili da za takvu konstrukciju nema dokaza", rekao je Perić. 

Struka i predstavnici javnosti svojevremeno su iznijeli mišljenje o tijeku izricanja presude u slučaju Respiratori.

"Oslobađajući dio nije nitko obrazložio, nego je predsjedavajući Vijeća obrazložio svoj stav. Koji je dio vijećanja i glasanja? Dakle, izgledalo je da u sudnici danas nazočimo sjednici vijećanja i glasanja, a ne objavi sudske presude", rekao je odvjetnik Vlado Adamović.

"Pitanja što su tužitelji u stvari htjeli da dokazati, a što su trebali dokazati, ukoliko su željeli da sve prođe onako kako zakon nalaže. Znači, prikupi dokaze, optuži i izvedi te dokaze u sudnici. Čini mi se da je mnogo bilo i talasanja i krivudanja i u dokazivanju, i u samoj optužnici", kazao je novinar Žurnala Amarildo Gutić.

Nastavak pripremnog ročišta sucu Periću, zakazan je za 7. studenog.