DIREKTOR VODOVODA Nove cijene vode u Mostaru do kraja godine

Anton Vidačak Vodovod
Hercegovina.info

Nakon velikog broja građana koji su nam se obratili zbog opomena pred tužbu koje su dobili od mostarskog Vodovoda, kao i velikog broja upita zbog nestanka vode u prigradskim naseljima poput Kruševa i Rodoča, poskupljenja vode i drugih aktualnih pitanja razgovarali smo s Antonom Vidačkom, direktorom Vodovoda. Čelnik tog poduzeća kazao je kako su trenutačno u organizacijskom ustroju tvrtke, a kao najvažniji segment je naveo naplatu potraživanja i ulaz u MEG projekt kojeg financira Svjetska banka te će im to uvelike olakšati poslovanje.

Razgovarao: Zoran Kolobara/hercegovina.info

Za početak jedno neizbježno pitanje u ovom valu divljanja cijena. Hoće li i voda poskupjeti?

- Odmah moram reći da cijena vode nije ispravna, nepoštena je. Mi naplaćujemo samo vodu, ne naplaćujemo kanalizaciju, odvodnju i druge naše usluge. Sastavni dio ugovora koji smo potpisali s Gradom je da usvojimo preporuku federalne Vlade o cijenama vodnih usluga i da bi mi krenuli s realizacijom moramo poboljšati niz parametara, a u svakom od njih smo ozbiljno napredovali. Računamo da ćemo utvrditi nove cijene do kraja godine i idemo onda prema Gradu s prijedlogom najnižih cijena za potrošače.

Anton Vidačak Vodovod

Nova najniža cijena će, pretpostavljamo, biti skuplja od trenutačne najniže...

- Čak ne mora ni to značiti, rekao bih da će biti pravednija. Mi smo i dalje najjeftiniji u Hercegovini. Ono što ćemo uraditi je cijenu podijeliti u više kategorija: cijena vode, cijena odvodnje i cijena pročišćavanja na jednom računu. Kad mi utvrdimo cijene vodnih usluga, voda će biti možda jeftinija, ali će odvodnja biti posebno naplaćena npr. 30 feninga. Onda dolazimo do situacije da čovjek koji u Cimu, Mazoljicama nema kanalizaciju, on će plaćati manje naše usluge, ali korisnici koji u gradu koriste sve naše usluge - njima će poskupjeti, ali ništa drastično. Smatram da je to pravedan način raspodjele jer se sad svima fakturira isto i onome tko koristi kanalizaciju i tko ne koristi jer kod njih nema infrastrukture.

Nepravda nije samo u tom segmentu. Ispada da su u prigradskim naseljima sumještani jedni drugima najveći neprijatelji?

- Točno. Više puta smo naglasili u prioćenjima, radi se o krađi vode i ilegalnim priključcima zbog čega tim ljudima pate susjedi koji su uredni prikopčani na sustav i uredno izvršavaju svoje obveze. Pazite, mi u prigradskim naseljima npr. Rodoč ili Kruševo skoro istu količinu vode isporučujemo i ljeti i zimi. Nevjerojatna je činjenica da u Kruševu imamo oko 80% gubitaka, to je van svake pameti.

Hoćete reć da dostupnost vode svim korisnicima u Mostaru nikad ne bi bila upitna da nije krađe preko ilegalnih priključaka?

- Da. Količina vode kojom Mostar raspolaže dovoljna je da pokrije sve potrebe građana. Imamo vode i za zalijevanje bašta i sve što je potrebno običnom korisniku, ali ako se netko sam spoji i pusti vodu da teče u njivu...

Može li se i hoće li se tome stati u kraj?

- To svakako nastojimo, ali to je posao koji iziskuje puno više resursa i kapaciteta od naših postojećih. Ne morate biti stručnjak da vidite kako se u drugih bašte i zelene površine ljeti zelene, a koliki su im stvarni računi. Postoji i tehnologija za otkrivanje ilegalnih priključaka, no trenutačno smo u mogućnosti raditi od slučaja do slučaja. U cijeloj priči najviše mi je žao ljudi koji podmiruju sve svoje obveze. Kazne za ovo kazneno djelo su više tisuća maraka, a u narednom razdoblju ćemo se svakako više pozabaviti s ovom problematikom jer ćemo formirati jednu novu ekipu kontrolora.

Anton Vidačak Vodovod

Veliki problem su i nebaždareni satovi. Kako mislite pristupiti tom problemu?

- To je također još jedan od problema, on isto zahtijeva vremena. U okviru MEG projekta naša će obveza biti izdvajati svaki mjesec točan iznos naplaćene naknade za kupovinu vodomjera, baždarenje i dr. Mi imamo i svoju akreditiranu baždarnicu, međutim svaki put treba brojilo skinuti, ugraditi novo, pa ovdje izbaždariti i vratiti korisniku, za to trenutačno isto nemamo kapaciteta. Veliki dio brojila je star i treba ih skroz mijenjati, nadam se da ćemo kroz 5-6 godina zamijeniti sva brojila.

S ovim opomenama pred tužbu šaljete jasnu poruku? 

- Osobno sam predložio upravama javnih poduzeća da se ne dogodi zastara potraživanja u našem mandatu. Intenzivno smo mjesecima s programerima tražili najbolji način da iznađemo rješenje kako bi došli do svih korisnika koji nisu redovne platiše. Sad je sustav gotov i odmah smo krenuli s opomenama pred tužbu.

Kojem broju građana prijeti sudska tužba?

- Radi se o nešto više od 6.200 korisnika.

Jedan od motiva našeg dolaska je da se dobar dio 'opomenutih' žali kako su zapravo sve platili, a koverta u sandučiću...

- Greške mogu biti raznog tipa. Jučer smo provjeravali interno neke stvari i naš djelatnik je umjesto 5 pritisnuo 6. Generalno je dobar softver, greške se mogu provući, ali većinom se radi o ljudskom faktoru. Vjerujem da će kontinuitet rada to ispraviti već pri idućim opomenama. Ako smo mi nekome nešto pogriješili, ispričavamo se. Nije nam cilj nikoga dovesti u nezgodnu situaciju, a građani će nam pomoći ako ukažu na greške ili nepravilnosti prije nego dođe do tužbe. 

Anton Vidačak Vodovod

Na Gradskom vijeću se raspravljalo o otpisu dugovanja, da bi se odluka na kraju i usvojila. Kako to funkcionira u praksi i što znači građanima?

- Vodovod Mostar je 2005. ili 2006. počeo s pokretanjem tužbi zbog neizmirenja obveza, a dosad se nakupilo oko 25 tisuća predmeta. Sudovi nisu radili željenom dinamikom i predmeti su se samo akumulirali, ali sad je situacija kudikamo bolja po pitanju rada Suda, a i dobrim dijelom jer se oko 9000 predmeta prebacilo u manje okolne gradove i općine. Mi smo tražili od Gradske uprave suglasnost da u procesu možemo odustati od kamata, a inzistiramo da se mora platiti onaj nesporni utuženi dio. Dnevno potpišemo 10-15 sporazumnih dogovora s korisnicima, mi onda odustajemo od daljnje tužbe, u zadnja tri mjeseca smo povukli tužbe u preko 500 predmeta. Drago mi je da je odluka na Gradskom vijeću bila jednoglasna podržana, to je bila obostrana satisfakcija da radimo dobro i idemo u pravom smjeru.

Gradnja kolektora i pročistača je produbila nepovjerenje stranih ulaganja. Švedsko veleposlanstvo je bilo razočarano i najavilo da neće više 'marke' uložiti u Mostar. Cijela priča je utihnula, hoće li oni ubrzo ugledati svjetlo dana?

- Za pročistač se piše uporabna dozvola. Odrađen je sav građevinski posao što je trebalo dovršiti ili ispratiti, a i sav administrativno-birokratski dio je završen. Nadzor je ponovno angažiran i dao je zeleno svjetlo, iz Ministarstva zaštite okoliša pregledali su opet svu dokumentaciju i nije bilo primjedbi. Nadam se da će kroz 15-20 dana sve biti završeno i da će priča s ovim kapitalnim projektom biti završena.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.