Direktor Razvojne banke F BiH Petar Jurčić i bivši direktor Hypo banke krivotvorio diplomu!

lažna diploma, krivotvorenje, Petar Jurčić, Petar Jurčić, razvojna banka, optužnica
...Kaznenog zakona FBiH, saznaje "Dnevni avaz".

Istražitelji Kantonalnog tužiteljstva, kako saznaje sarajevski list, već su počeli sa saslušavanjima u Razvojnoj banci i u Vladi FBiH, a ova informacija bila je nedavno prezentirana i na samoj sjednici Vlade.

Slučaj "Jurčić" Kantonalnom tužiteljstvu su zadokumentirali službenici Federalne uprave policije. U njihovom izvještaju o počinjenju kaznenog djela Jurčić se tereti da je "krivotvorio ili nabavio krivotvorenu diplomu Univerziteta u Beogradu o završenoj visokoj školskoj spremi na Ekonomskom fakultetu, navodno izdanoj 12. studenog 1981. godine".

U ovoj prijavi navodi se da je njegova diploma, izdana pod brojem 1226, ovjerena krivotvorenim potpisima dekana Ekonomskog fakulteta, kao i rektora Univerziteta u Beogradu.

- Predmetnu diplomu priložio je i koristio kao dokaz o završenoj visokoj stručnoj spremi, i to za poziciju generalnog direktora "Hypo Alpe-Adria banke" sa sjedištem u Mostaru, čime je na protuzakonit način stekao ovlaštenja da zastupa banku u svim pravnim i financijskim transakcijama.

Nakon raskida ugovora s "Hypo bankom", također upotrijebivši navedenu krivotvorenu diplomu, izabran je na funkciju predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH, koju trenutno protuzakonito obnaša - kaže se, između ostalog, u kaznenoj prijavi FUP-a.

Kako je obrazloženo, Jurčić je koristio krivotvorenu diplomu suprotno odredbama i suglasnosti Agencije za bankarstvo FBiH. Također, smatraju u FUP-u, u njegovom slučaju prekršen je i Zakon o Razvojnoj banci FBiH.

U prilog istrage FUP-a ide i potvrda Ekonomskog fakulteta u Beogradu iz travnja ove godine da Jurčić nikada nije diplomirao na ovom fakultetu, niti da postoji diploma pod brojem 1226, koja mu je navodno izdana.

Jurčić, koji slovi za ortaka ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerke Ivankovića Lijanovića, prošle godine je ultimativno imenovan na čelo NO Razvojne banke FBiH, nakon što je doslovno skinut s direktorske funkcije "Hypo Alpe-Adria banke" Mostar, s optužbama za nezakonitu dodjelu kredita. Prema pisanju medija, za vrijeme Jurčićevog mandata u ovoj banci, najveći dužnici bili su upravo Lijanovići, i to s bankarskim dugom teškim 70 milijuna maraka.

Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je jučer za "Avaz" da je vrlo jasno tko želi putem Nadzornog odbora ovladati Razvojnom bankom FBiH.

- Nadzorni odbor, motiviran isključivo izvršavanjem političkih naredbi stranaka koje trenutno ne čine parlamentarnu većinu (SDA, NSRzB i HSP, op. a.), pokušao je, bez suglasnosti Skupštine Razvojne banke, odnosno Federalne vlade, smijeniti Upravu i imenovati ljude koji bi realizirali obećanja prema svojim financijerima i mentorima. Ja sam odlučio to spriječiti i da zaštititi imovinu FBiH - rekao je Nikšić.

Komentirajući tvrdnje direktora Razvojne banke FBiH Ramiza Džaferovića o pritiscima najviših dužnosnika SDA Adila Osmanovića i Asima Sarajlića da njihovim financijerima, među kojima su i Selimovići, nezakonito dodijeli višemilijunske kredite, Nikšić je rekao da se radi o ozbiljnim optužbama, zbog kojih bi nadležna tužiteljstva trebala odmah reagirati.

- Već na osnovu napisa u medijima tužiteljstva imaju mogućnost da po službenoj dužnosti pokrenu istragu. Ja, u svakom slučaju, to neću čekati. Ova priča ne može ovako umrijeti. Mislim da je svima u interesu, čak i onima koji su prozvani, da se ovo raščisti - rekao je Nikšić za "Avaz".