Diplomatsko-koruptivni skandal: MVP BiH pokrenuo istragu o izdavanju viza Iračanima

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Sarajevski aerodrom, izdavanje viza

Ministarstvo vanjskih poslova BiH oštro se protivi svakom obliku korupcije i odmah po objavljivanju navoda u medijima u vezi sa slučajem deportacije iračkih državljana zatražili smo detaljnu informaciju od Ambasade BiH u Amanu, koja je iračkim državljanima izdala turističke vize za boravak u BiH.

Detaljna procedura

 Iz kabineta Igora Crnatka, ministra vanjskih poslova BiH poručili su kako je informacija o detaljnoj proceduri izdavanja viza za iračke državljane koji su jučer doputovali pa deportirani sa Sarajevskog aerodroma, zatražena je jučer ujutro, prenosi portal avaz.ba.

Granična policija BiH, podsjećamo, vratila je sa Sarajevskog aerodroma 50 državljana Iraka, koji su imali turističke vize, a kako su ispričali istražiteljima, oni su za ovu vrstu usluge platili po 1.000 eura posrednicima u Ambasadi BiH.

Izdat nalog

No, otkriveno je kako ovo nije prvi slučaj i da je ranije Iračanima izdato skoro 200 turističkih viza za ulazak u BiH iako je riječ o osobama koji dolaze iz zemlje visokog migracijskog rizika. 

- Izdat je nalog i Kancelariji za diplomatsko-konzularnu kontrolu MVP-a BiH da u okviru svojih nadležnosti preispita kompletan postupak izdavanja ovih viza u Ambasadi BiH u Amanu. Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva i druge nadležne institucije BiH da se uključe u ovaj slučaj u okviru svojih nadležnosti kako bi se što prije utvrdilo postoji li eventualna odgovornost institucija ili pojedinaca i kako bi se, u skladu s tim, preduzele odgovarajuće mjere - rečeno nam je iz MVP-a.

Hotelski smještaj

Iračani su imali čak i rezerviran smještaj u jednom sarajevskom hotelu, gdje su se trebali skloniti dok krijumčari ne dođu po njih. U tom hotelu je obavljena racija. Iračani su, pokazala je provjera, redovno odsjedali u ovom hotelu u Sarajevu prije nego što bi se prebacivali u Hrvatsku.