FOTO  Diljem BiH vjernici slave blagdan Velike Gospe

Diljem BiH vjernici slave blagdan Velike Gospe
Hercegovina.info

Katolički vjernici danas slave blagdan Velike Gospe odnosno Uznesenje Blažene Djevice Marije. Dan je to kada se vjernici prisjećaju dogme svoje vjere da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. Velika Gospa tako se danas slavi u brojnim mjestima i župama diljem Bosne i Hercegovine.

Svečano je tako proslavljen blagdan Velike Gospe u Šćitu. Svetu misu je predslavio fra Damir Pavić, tajnik franjevačke provincije sv. Križa Bosne Srebrene. Na Šćitu se i ove godine okupio veliki broj vjernika koji je došao pozdraviti Gospu. Svečano je bilo i u Uskoplju. 

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, tradicionalno je proslavljen u duvanjskim marijanskim svetištima – Seonici i Prisoju.

Pred župnom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije u duvanjskom selu Seonici ove godine se okupio rekordan broj vjernika, hodočasnika pristiglih iz zemlje i inozemstva.

Dobrodošlicu svim uzvanicima i hodočasnicima na početku misnog slavlja pred spomen bazilikom zaželio je župnik fra Vinko Kurevija, dok je misno slavlje predvodio varaždinski biskup Bože Radoš.

U svojoj nadahnutoj propovijedi biskup je istaknuo most kao smisao povezanosti te čovjekovu čežnju da će i on jednom prijeći preko svoga mosta iz ovog u vječni život.

"Ispod tog mosta je duboko more koje je simbol smrti. Preko toga Mosta (s velikim M) ide žena koja vodi do Isusa Krista. Marija je prva prešla preko toga mosta, ona je putokaz vjere i nade u vječnost, u nebo”, kazao je biskup .

Pred župnom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije u Prisoju pred mnoštvom hodočasnika misno slavlje predvodio je don Mate Pehar, župnik u Sutini - Posušje, uz koncelebraciju više svećenika, koji je vjernike pozvao da budu dosljedni životnom putu Blažene Djevice Marije.

Svečano misno slavlje u oba svetišta svojim pjevanjem posebno su uveličali župni zborovi.

Veliki broj vjernika danas tradicionalno hodočasti i u Široki Brijeg.

Poseban dana danas je i u Posušju, a vjernici od ranog jutra pristižu i u Međugorju gdje se svete mise slave jutros od 6 sati.

Mijo Perica iz Fojnice u Međugorje je jutros stigao pješice. To mu je već deseto pješačko hodočašće.