DILJEM BIH PROSVJEDI PROTIV FEMICIDA Malo ljudi, muškaraca baš malo, od političara i političarki nitko

Prosvjedi protiv femicida diljem BiH
Klix

Samo u posljednjih pet godina više od 40 slučajeva femicida zabilježeno je u našoj zemlji. Da ne bude niti jedna više danas se prosvjedovalo u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Bijeljini, Tuzli, Zenici i Lukavcu. I još jednom, malo je ljudi bilo. Muškaraca baš malo, javlja N1.

Niti jedna više, univerzalna je poruka poslana uglavnom u tišini iz svih većih gradova u zemlji. Niti jedna više da bude žrtva nasilja i femicida u zemlji u kojoj je zbog toga, upozorenja su iz Sarajeva – izvanredno stanje na koje institucije okreću glavu.

Jer iako je zaklonima potrebna izmjena, i ovakvi kakvi su, da se primjenjuju, ponudili bi zaštitu. I društvu je potrebna promjena.

“Činjenice govore sljedeće, u centrima za socijalni rad nemate psihologa, nemate dovoljno socijalnih radnika, policija je potpuno neosjetljiva, tužitelji i suci također. Sve su to elementi koji se moraju mijenjati”, kazala je novinarka Rubina Čengić.

Za univerzalan cilj, žene su danas srušile i unutrašnje političke granice.

’Stop nasilju’, ‘Ovo je javna stvar’, čulo se u Banjoj Luci kao i ‘Hoću biti sigurna kada prijavim nasilje’. Na transparentima i imena ubijenih žena i transparent ‘Femicid u Kazneni zakon’

Poruke jasne, ali uz njih tek tridesetak okupljenih. Od političara i političarki nitko, osim jednog koji se na glavnom gradskom trgu našao slučajno. Izostanak podrške okupljenima je znak da će borba biti duga.

Prvi pomak u Banjoj Luci je ipak učinjen. Vlada je usvojila Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i nasilja prema ženama. Njime se uz ostalo po prvi put definira femicid kao najteži oblik nasilja i posljedica nasilja prema ženama, ali i indirektni femicid koji je definiran kao samoubojstvo žene kojem je prethodilo kontinuirano nasilje.

Za predstavnice udruženja žena pozitivan prvi korak, a jeli i dovoljan vidjet će se od primjene. I do sada je ključni problem bio raskorak između zakona i djelovanja nadležnih na terenu.

“Do sad nije štimalo na terenu. Nije bilo izricanja hitnih zaštitnih mjera, bilo je puno obustava istraga, sve govori tome u prilog da se nasilje u obiteljima, nasilje nad ženama i dalje ne shvaća kao veliki društvni problem nego kao privatno pitanje svake žene koja trpi nasilje”, kazala je Lana Jajčević, pravna savjetnica u Fondaciji udružene žene Banjaluke.

Ovi prosvjedi u više gradova događaju se točno godinu dana nakon što se zbog istog cilja prosvjedovalo također širom Bosne i Hercegovine. Tada, nakon ubojstva Edine Odobašić u Bihaću. Sada nakon ubojstava kojima ni institucije ne znaju točan broj.

“Čujemo da se događa, naše kolegice iz nevladinih organizacija i institucija rade zajedno, navodno pripremaju se neke izmjene i dopune zakona, a mi stojimo danas ovdje i u ovim brojnim gradovima u Bosni i Hercegovini da kažemo da stvarno moraju biti malo brži, da se žrtve moraju zaštiti, a da se počinitelji nasilja moraju kazniti po hitnom postupku”, kazala je Aldijana Trbonja Tule, Inicijativa građanki/građana Mostar

Sadašnje stanje je dramatično suprotno od zahtjeva iznijetih na protestima. Oko 48% žena doživjelo je neki oblik nasilja, a istraga je obustavljena u čak 70% slučajeva. Ako se i dogodi da tužiteljstvo pokrene postupak na sudski proces se čeka i do pet godina što je razdoblje u kojem mnoge žrtve odustaju od postupka.