DIGNUTA OPTUŽNICA Migranti u BiH švercali migrante preko rijeke, među njima bilo neplivača i maloljetnika

DIGNUTA OPTUŽNICA Migranti u BiH švercali migrante preko rijeke, među njima bilo neplivača i maloljetnika

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Emala Amirija (2001.) iz Afganistana i Matiullaha Dawlatzaija (1998.) iz Pakistana, oba državljanina Afganistana koji se nalaze u pritvoru.

"Optuženi se terete da su, djelujući u namjeri ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, kao članovi organizirane grupe s njima poznatim osobama iz Afganistana i Srbije omogućili da 17 migranata državljana Afganistana, Indije i Turske, među kojima su i maloljetne osobe nezakonito uđu iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu".

Ilegalne migrante optuženi su za ugovorenu novčanu naknadu 4. studenoga čamcima u tri grupe prokrijumčarili preko rijeke Drine na područje Bosne i Hercegovine, iako su znali da se radi o ilegalnim migrantima koji ne znaju plivati, ugrozili im život, zdravlje i sigurnost stavljajući ih u čamac u puno većem broju od dozvoljenog, te su u namjeri daljeg prijevoza na njima poznatu lokaciju na teritoriju BiH u čemu ih je spriječila Granična policija BiH.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo krijumčarenje ljudi iz Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.