DIANA ZELENIKA Korona raspoznaje funkcije i stranačku pripadnost pa se u nekim svatovima pojavljuje, a u nekima ne

Diana Zelenika
N1

Doktorica znanosti Diana Zelenika, subspecijalista kardiologije, uposlena u SBK Mostar za N1 vrlo iskreno govori o sve većem broju novozaraženih i umrlih od COVIDA-19 u HNŽ-u, selektivnoj primjeni i poštivanju mjera Kriznog stožera te borbi sa zarazom u bolničkom sustavu.

Bila je, također, zaražena i preživjela najteže simptome ove nepoznate bolesti i nakon gotovo dva mjeseca borbe za život, vrlo kritički govori o svemu za N1.

Zašto je HNŽ je jedno od najvećih žarišta korona virusa?

"Dio odgovora krije se i u naredbi Kriznog stožera HNŽ. Neću prepričavati upute o broju osoba i nošenju maski u zatvorenom i otvorenom, jer ih svi mogu pročitati, no skrenut ću pozornost na ključnu rečenicu: 'Od ove naredbe je izuzeta Skupština HNŽ.

Moram biti sarkastična i pohvaliti koronu kako je pametna. Zna na sat, jer do 23 sata ne izaziva infekciju, a poslije je jako virulentna; zna se orijentirati i u prostoru pa su obrazovne ustanove, mjesta u kojima ona voli boraviti i zato je nastava online, dok noćne klubove baš ne voli pa se pojedini ministri i visoko pozicionirani dužnosnici znaju bez opasnosti družiti na takvim mjestima.

Opet nas to navodi na koroninu pamet koja raspoznaje funkcije i stranačku pripadnost, pa se u nekim svatovima pojavljuje, a u nekima ne. I sve više se usavršava pa sada prepoznaje i skupštinske prostorije?!

Što je po Vama razlog za porast broja novooboljelih, nedisciplina, nepoštivanje mjera Kriznog stožera?

"Politiziranje svega, a najviše pravosuđa je rak rana bh. društva koja ima velikog upliva i na Covid-19. Tako svadbe podobnih broje i po 700 uzvanika, bez reperkusija, a inspektori im ne smiju remetiti zabavu, dok nekom nepodobnom konobaru sa fakultetskom diplomom u džepu naplate kaznu od 500 KM, jer je spustio masku ispod nosa?!

Taj segment je prepoznala i međunarodna zajednica i teško ćemo ga riješiti. S druge strane i mi smo zemlja sa milijun selektora, meteorologa, te milijun infektologa i epidemiologa koji najbolje znaju što nam je činiti sa nedovoljno poznatom nevidljivom nemani!

Mnogi i danas negiraju postojanje Covida, no ne bih im poželjela ono što sam ja preživjela. Ja nisam ni selektor, ni meteorolog, a nisam ni epidemiolog, niti infektolog, ali sam liječnica i pacijentica koja je preboljela Covid-19 sa temperaturom od 40 C, koja je teško padala ispod 39,5, izrazitom boli u svakom milimetru tijela, uz grlobolju, kašalj, obostranu upalu pluća, zimice, tresavice, preznojavanja... i tako desetak dana, a potom nemoć najmanje mjesec dana.

Stoga kao pacijentica i liječnica apeliram na opću populaciju da nosi i mijenja maske čim se pokvase, da peru ruke, zaštite oči i drže distancu i disciplinom štite sebe i svoje najmilije, ako im do drugih i nije stalo".

Da li bi mjere trebalo pooštriti?

"Propust je napravljen u svibnju kada su usprkos postojanju oboljelih uklonjeni šatori i trijaža kakvu smo imali. O tome sam do sada govorila i zbog toga izložena još većem mobingu, između ostalog raspoređena sam u dežurstvo za vrijeme bolovanja.

No kome se žaliti, kada je, kako sam prethodno navela, pravosuđe politizirano. Sada je Covid prisutan svuda i teško je govoriti o klasterima. Ne treba slušati teorije zavjere i treba poštovati one mjere koje imamo, a pri tome misliti i na mentalno zdravlje, imunitet i ekonomsko stanje ljudi.

One koji ne poštuju mjere treba novčano kazniti, neovisno o stranačkoj iskaznici. Stručnjaci su ukazali na povezanost nedostatka vitamina D s akutnim virusnim infekcijama ponajviše gornjeg dijela dišnog sustava, kao i na to da je C vitamin učinkovita molekula u borbi protiv Covida.

Stoga je zabrana kretanja na otvorenom za mene izravni atak na ljudsko zdravlje i razvoj imuniteta. Neadekvatna prehrana zbog loše ekonomske situacije dovodi do nedostatka vitamina C pa su neke od mjera sigurno doprinijele širenju infekcije. Da ne govorimo o mentalnom zdravlju, ali i zabilježenim suicidima mladih osoba u zemljama regije kao posljedica zabrane kretanja.

Kakvo je stanje u zdravstvu, kako u SKB Mostar organizirate rad s oboljelim, imate li informaciju o dnevnom prilivu zaraženih?

"Stanje u zdravstvu nije nimalo lako, jer sve bolesnike koje primamo na hospitalizaciju prethodno testiramo na COVID-19 i gotovo svakodnevno imamo pozitivne, iako ja radim na kardiološkom odjelu Interne klinike SKB Mostar.

Ti bolesnici su u kontaktu sa osobljem, od liječnika, medicinskih tehničara, servirki i čistačica, a koji su opremljeni samo kirurškim maskama i rukavicama i postoji svakodnevna opasnost od zaraze sve većeg broja zdravstvenih djelatnika. Što se tiče ukupnog broja oboljelih taj podatak saznajemo kao i ostali dio populacije, na društvenim mrežama i putem medija".

Možete li očekivati kolaps zdravstva?

"Kao što sam navela sa sve većim brojem oboljelih obolijeva i sve veći broj medicinskog kadra jer smo mi na prvoj crti obrane".

Kakva pomoć Vam je potrebna?

"Prvenstveno jednak odnos prema svima, jer je nekima u početku samoizolacija, iako su negativni na Covid-19, plaćena 100 posto, a nama koji smo jedva preživjeli odbijeno je od plaće 20 posto.

A o ugroženosti zdravstvenih djelatnika sam već govorila. No, nadređeni kažu Covid infekcija nije profesionalno oboljenje! Kako će i biti kada je do ove godine bila nepoznata. Stoga molim parlamentarce na federalnoj razini da dignu ruku za inicijativu da Covid bude profesionalno oboljenje, inače će zdravstveni djelatnici sa blažim simptomima, kriti da imaju temperaturu, da bi imali punu plaću i uspjeli preživjeti i platiti rate kredita.

Moram zamoliti i malinare da se bave malinama, a respiratore da ostave subspecijalistima intenzivistima, te da se medicinska pomoć iz Dubajia napokon dostavi zdravstvenim ustanovama. Jako bi nam pomogla!"

Imate li plan B liječenja ostalih bolesnika?

" Imam dobrih ideja, i mrzim improviziranje, ali nemam ingerencija ni za kakve planove, jer nisam podobna, pa samim tim nisam dio nikakvih vladajućih struktura, uključujući i Krizni stožer. Mogu samo reći da infekcija Covid-19 nije jedino oboljenje i ljudi, vjerovali ili ne, umiru i od infarkta i karcinoma u daleko većem broju. A svi bi trebali imati jednako pravo na život i zdravstvenu zaštitu, koju im usprkos svim poteškoćama nastojimo pružiti".