Devedesetka traži hitne reakcije zbog putovnica i samoizolacije

Devedesetka traži hitne reakcije zbog putovnica i samoizolacije
Marin Tironi / Pixsell

Hrvati Bosne i Hercegovine i službeno su ovih dana postali građani trećeg reda. Oni mogu prijeći u Hrvatsku, koja će ih primiti kao svoje državljane, no u BiH se više ne mogu vratiti. Zapravo, vratiti se mogu s osobnom iz BiH, ali će im biti uručena novčana kazna jer ne posjeduju valjan putni dokument Bosne i Hercegovine, a o čemu je odlučilo Vijeće ministara, dok će ih Federacija počastiti s 14 dana samoizolacije.

Priopćenjem za javnost, oglasio se HDZ 1990:

"Pozivamo Vijeće ministara BiH da hitno promjeni Odluku o zabrani ulaska u Bosnu i Hercegovinu bez posjedovanja valjanog putnog dokumenta BiH. Većina Hrvata u Bosni i Hercegovini posjeduje hrvatsku putovnicu i hrvatsku osobnu kao državljani i Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U potpunosti ste situaciju napravili konfuznom i neizdrživom za mnoge građane koji zbog posla, zbog privatnih obveza svakodnevno moraju putovati u RH.

Stoga, još jednom tražimo žurno poništenje takve Odluke i omogućavanje kretanja na način kako je do prije ove Odluke funkcioniralo. Hrvatski državljani u BiH nisu i ne smiju biti državljani trećih zemalja, a naročito državljani trećeg reda u Bosni i Hercegovini. Očekujemo žurnu reakciju.

Isto tako, tražimo od Federalnog ministra zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH da predlože Stožeru Civilne zaštite ukidanje famozne samoizolacije za državljane BiH koji dolaze iz inozemstva kao što su to učinile i zemlje u okruženju. Omogućite besplatno testiranje svima koji nakon dugo vremena žele doći svojoj kući, svojim obiteljima te nakon testiranja omogućite potpunu slobodu kretanja istima", stoji u priopćenju.