DETALJI AKCIJE 'START' Službenici SIPA-e pretresli sedam sefova i blokirali transakcije od pola milijuna KM

Sipa, pretresi, diablo 2, organizirani kriminal, pranje novca, Bosnalijek, Sipa, Nedim Uzunović, Sipa, pretres, Posušje, Grude, Hercegovina, Tužiteljstvo BiH, napad, Sipa, službene osobe, akcija start, Sipa, računi, šefovi, pretresi, Sipa, krimolovci, kriminal, prevara, Sipa, logoraši, Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje
Ilustracija/N.N.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u okviru koordinirane operativne akcije MUP-a Županije Sarajevo kodnog naziva „Start“, koja je realizirana pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo, preduzeli mjere i radnje u okviru kojih su izvršili provjere računa u bankama za devet fizičkih osoba i šest pravnih osoba.

U okviru navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e izvršili su privremenu obustavu transakcija za devet fizičkih osoba i šest pravnih osoba u ukupnom iznosu od 429.820,78 konvertibilnih maraka i 82.289,26 eura.

Pretresli pet sefova

Također, policijski službenici SIPA-e pretresli su pet sefova na četiri lokacije u Sarajevu prilikom čega je otkriveno i privremeno oduzeto 17.100,00 konvertibilnih maraka i 9.290,00 eura te određena količina zlatnog nakita i dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Još dva sefa 

U nastavku operativnih aktivnosti, dana 10.5.2023. godine policijski službenici SIPA-e, prilikom pretresa dva sefa čiji su korisnici neke od predmetnih osoba, otkrili su i privremeno oduzeli 1.000,00 konvertibilnih maraka i 2.670,00 eura.

Navedene aktivnosti poduzete su zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela organizirani kriminal i pranje novca, propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine, i kaznena djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca i primanje dara i drugih oblika koristi, propisana Kaznenim zakonom Federacije Bosne i  Hercegovine.