DEPONIJA DEMANTIRA ZENIČKE MEDIJE ''Nismo vodili razgovore o spaljivanju kompostiranog otpada''

Deponija Uborak
BHRT

Na naš redakcijski e-mail stigao je demanti iz JP Deponija Mostar upućen portalu Zenicablog povodom teksta koji smo i mi prenijeli. Njihov demanti prenosimo u cijelosti.

''Poštovani, ovom prilikom Vam se obraćam u svojstvu vršitelja dužnosti direktora J.P. Deponija d.o.o. Mostar, a povodom teksta objavljenog na Vašem portalu dana 12. 9. 2023. god pod nazivom ,,U Lukavcu i Kaknju ih demantovali: Mostarci otpad pakuju u,,alternativno gorivo" ali samo u izjavama". 

Koliko se ja sjećam nikada nisam razgovarao sa bilo kim iz Vaše redakcije, a ukoliko ste stvarno zainteresirani za stanje na našoj deponiji stojim na raspolaganju. U tekstu koji ste objavili naveli ste niz pogrešnih informacija i navodnih izjava koje ste dobili od mene. Ovim dokumentom pokušat ću Vam ukazati na neke od spornih izjava.

Odgovomo tvrdim da nikada nikome nisam izjavio da J.P. Deponija d.o.o. Mostar kompostira otpad te ga šalje na spaljivanje kao gorivo za cementare u Lukavcu i Kaknju, niti da na ranije zatvorenoj kaseti deponije vršimo odlaganje ,,kompostiranog otpada, bilo trajno bilo privremeno do odvoza u cementare u Lukavcu ili Kaknju. J.P. Deponija nikada nije vodila bilo kakve razgovore o spaljivanju ''kompostiranog otpada", kako ste Vi to naveli, s bilo kojom institucijom, organizacijom ili fabrikom bilo čega.

Dalje u svom tekstu navodite kako ,,Mostarska deponija osim drobilice ne posjeduje za današnje standarde tehnologiju...". Ovo također predstavlja veliku neistinu. U svom tekstu navodite i da: ,, Grad Mostar i JP Deponija odbijaju dijalog s nevladinim organizacijama koje su i otkrile težinu dugogodišnjih katastrofalnih propusta i vođenja na deponiji Uborak".

Moram Vas obavijestiti da je Uprava J.P. Deponija d.o.o. u više navrata pokušavala organizirati sastanke sa svima koji su zainteresirani za pitanje odlaganja otpada. Incijativi ,,Jer nas se tiče" više puta je nuđeno da se aktivno uključi u rad deponije, iznalaženje rješenja zatpravljanje otpadom na deponiji i dalji rad deponije ali pošto ta organizacija više nije nevladina organizacija nego ispostava političke partije nikada nisu prihvatili pozive za saradnju.

Vaš navod da je izjava ,,čelnog čovjeka deponije" vjerovatno data (opet napominjem da navedeno nikada nisam izjavio ) za ,,lokalno tržište" u Mostaru smatram udarom na mene, kako u profesionalnom tako i u ličnom smislu, pogotovo imajući u vidu da Vi dalje tvrdite da je ista NETOČNA. Također navodite da ste izjavu provjerili novinarskim upitom što je također neistina. Imajući u vidu sve navedeno od Vas tražim hitan demanti Vašeg članka i to u istoj mjeri kako ste isti objavili (vidljivost na portalu i vrijeme trajanja objave).

Također od Vas očekujem da konaktirate sve portale kojima ste dali suglasnost da Vaš članak objave i da ih informirate o mom zahtjevu za demanti. Opet napominjem da, ukoliko stvamo želite objaviti istinu o događanjima na deponiji stojim Vam na raspolaganju, kao i svakom mediju do sada. S poštovanjem Mirhad Grebović, vd direktor J.P. Deponija Mostar d.o.o.'', stoji u priopćenju.