DEMOKRACIJA NA IZDISAJU Ponovno se prebrojavaju glasovi na skoro 100 biračkih mjesta, SIP ne objavljuje podatke o kojim mjestima se radi

Brojane glasova
SIP

Već danima građani Bosne i Hercegovine ne mogu vidjeti na službenim stranicama SIP-a (Središnje izborno povjerenstvo) podatke o ponovnim brojanjima koja su bila naređena zbog velikog broja izbornih malverzacija i krađa. Ni 18 dana nakon završetka izbora nemamo službene rezultate, a SIP unatoč svim obećanjima ne djeluje kao institucija koja je sposobna provesti izborni ciklus do kraja u zakonskim okvirima.

Prije točno tjedan dana SIP je na svojoj 63. sjednici donio naredbu Glavnom centru za brojanje u Sarajevu za ponovnim brojanjem glasova na četiri mjesta u Republici Srpskoj: 

a) na biračkom mjestu 034B010 za nivo Parlamentarna skupština BiH i Narodna skupština RS

b) na biračkom mjestu 034B027B za nivo Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH i Narodna skupština RS

c) na biračkom mjestu 034B117 – za nivo Narodna skupština RS

d) na biračkom mjestu 034B204 – za nivo Narodna skupština RS

Brojane glasova

Tada su kazali ukoliko Glavni centar za brojanje nakon otvaranja vreća ne pronađe obrasce za zbrojne rezultate, izvršit će ponovno brojanje i utvrditi izborne rezultate za navedena biračka mjesta i razine vlasti.

Od tada prema službenim podacima ne znamo ništa više o naredbama koje su izdavali na narednim sjednicama, odnosno 64. i 65. sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva.

Četiri dana poslije na 64. sjednici donesena je naredba o ponovnom otvaranju 123 vreće s glasačkim listićima na više od 70 redovnih biračkih mjesta  za razinu Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH, Parlament FBiH, Narodna skupština RS i Skupštine županija. Za ovo brojanje nema nikakvih informacije o kojim biračkim mjestima se točno radi.

Brojane glasova

Jučer je SIP donio još jednu naredbu Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje se razliukuje broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji  na način da ima više glasačkih listića od broja potpisa. Nisu naveli o kojima mjestima se radi, no radi se na ponovnom utrđivanju na 14 biračkih mjesta za razinu Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH, Parlament FBiH, Narodna skupština RS i skupštine županija.

Brojane glasova

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.