Deložacija dijela nadbiskupske rezidencije u Sarajevu?

potvrdio je u utorak Hini Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije BiH.

Dio nadbiskupske rezidencije u Sarajevu za lokalni je sud vlasnički sporan jer je u jednom njezinom dijelu nacionaliziranom nakon Drugog svjetskog rata živio stanoviti Fadil Smajović.

U njegovu su stanu, kako se pokazalo kada je on na početku rata 1992. godine pobjegao iz Sarajeva, bili postavljeni i prislušni uređaji kojima je jugoslavenska tajna policija pratila što se zbiva u dijelu rezidencije što su ga koristili nadbiskupi i njihovi suradnici.

Smajović koji je najprije pobjegao u Hrvatsku pa u Kanadu 1997. godine podnio je zahtjev za povrat stana koji je bio dio nabiskupske rezidencije a u međuvremenu je umro, no proces su nastavili članovi njegove obitelji.

Imovina koju traže zapravo je teško oštećena u ratu kada je krovište nadbiskupije u Sarajevu pogodila granata pa je iz crkvenih fondova obavljena sanacija ne bi li se spriječilo dalje propadanje zgrade.

Općinski sud u Sarajevu na kraju je ipak presudio u korist Smajovićeve obitelji odnosno naložio vraćanje stana u njihov posjed.

Velečasni Tomašević ističe kako je ovime sud napravio dvostruku nepravdu. Najprije je potvrdio otimačinu dijela vlasništva katoličke crkve koju je provela vlast nakon Drugog svjetskog rata a sada svojom presudom nagrađuje i onoga tko je godinama radio za tajnu službu bivšeg režima uhodeći nadbiskupe i njihove suradnike.

- To je vrlo ružan i loš signal za cijelu zemlju, ne samo za katolike koji u njoj žive - istaknuo je Tomašević.

Glavni tajnik BK BiH također smatra da nije slučajno što je na udaru ponovo imovina katoličke crkve.

- Da je riječ o imovini neke druge vjerske zajednice, svi bi se već digli na noge -kaže Tomašević dodajući da Crkva nipošto neće pristati na takvu nepravdu nego će se protiv nje boriti svim zakonitim sredstvima koja su joj na raspolaganju. Potvrdio je kako su se iz nadbiskupije već žalili na presudu i sada očekuju nastavak procesa.