DEBLOKADA PROCESA Nakon tri godine konačno popunjen Ustavni sud u BiH

Dom naroda
Klix

Dom naroda parlamenta Federacije BiH u srijedu je potvrdio imenovanje troje sudaca entitetskog Ustavnog suda, na što se čekalo više od tri godine, a do deblokade procesa došlo je nakon odlučne intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta i sankcija koje je predsjedniku Federacije uveo SAD.

Za suce su imenovani Ajša Softić iz reda Bošnjaka, Mirko Milićević iz reda Hrvata i Branislav Orašanin iz reda Srba, što je bio zajednički prijedlog predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare (HDZ BiH) i dvoje dopredsjednika, Milana Dunovića (Demokratska fronta) i Melike Mahmutbegović (SDA).

Tri od devet mjesta u Ustavnom sudu upražnjeni su još od 2019., no zbog mandata obilježenog političkim blokadama i uzajamnim ucjenama vladajućih stranaka do sada nisu bila popunjena.

To je dovelo u pitanje i djelovanje Ustavnog suda na zaštiti vitalnih nacionalnih interesa, jer nije bilo kvoruma za odlučivanje u posebnom vijeću pri tom sudu. To vijeće donosi pravorijeke kada pokretanje tog mehanizma pri usvajanju zakona pokrene neki od nacionalnih klubova u federalnom Domu naroda.

Odgovornim za tu blokadu Washington je označio predsjednika Federacije BiH Čavaru, uvrstivši ga na popis osoba pod sankcijama kojima je zabranjeno putovanje u SAD i zamrznuta imovina.

Gotovo istodobno je visoki predstavnik Schmidt početkom kolovoza posebnim pismom Čavaru te Dunovića i Mahmutbegović upozorio da ne obavljaju svoje Ustavom propisane obveze, zatraživši bez ikakve odgode imenovanje ustavnih sudaca i upozorivši da to smatra iznimno ozbiljnim i prioritetnim pitanjem.

Čavara se nakon toga pravdao kako nije bilo mogućnosti za politički dogovor niti potrebne većine u parlamentu koja bi potvrdila imenovanje sudaca, no nakon upozorenja iz OHR-a i SAD-a ipak je potaknuo imenovanja koja su potvrđena u srijedu.

Uoči glasanja na Domu naroda Čavara je kazao kako smatra da nema potrebe posebice pojašnjavati što je bilo ranije. Komentirajući podsjećanje oporbenih zastupnika na činjenicu da je podvrgnut sankcijama, Čavara je kazao kako je on kažnjen samo stoga jer se vladajuće stranke nisu mogle dogovoriti, prenosi Hina.

Oporba je kritizirala cijeli proces, ali i kandidate. Podsjećali su kako nisu izabrani najkvalitetniji s popisa kandidata koje je predložilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV), a uz to je sutkinja Softić, tvrde oponenti, osoba kod koje je razvidan politički utjecaj jer je supruga visokog dužnosnika SDA.

Čavara je priznao da izbor sudaca nije idealan pravdajući se time da je učinio što je bilo moguće kod postojećeg odnosa snaga.