VIDEO  DAVOR PEHAR Cijepljenje u BiH će biti besplatno i dobrovoljno

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar kazao je da će cjepivo protiv koronavirusa biti besplatna i dobrovoljna za sve građane te da će se provođenje cijepljenja bazirati na principima jednakosti, pravičnosti i solidarnosti prema najugroženijim.

Podsjetio je da je Vlada Federacije BiH jučer prihvatila Plan cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji BiH s ciljem pružanja okvira za cijepljenje protiv koronavirusa zbog očuvanja javnog zdravlja i ostvarivanja optimalnog upravljanja krizom kroz cijepljenje populacije.

Pehar je kazao da su županijski zavodi za javno zdravstvo informirani o planu na sastanku koji je održan u prosincu prošle godine te da su dobili određene zadaće, a to je da formiraju operativne timove za provođenje cijepljenja na razini županija, kao i da odrede timove za cijepljenje u zdravstvenim ustanovama.

- Na osnovu njihovih popisa će se organizirati cijepljenje - istakao je Pehar na pres-konferenciji u Sarajevu.

U planu su definirane uloge svih nivoa vlasti. Primarni plan je, kazao je Pehar, smanjiti morbiditet i mortalitet koji se može dovesti u vezu s Covidom-19 i smanjiti prenos virusa među građanima i na taj način očuvati funkcionalnost društva., prenosi Fena.

Pehar naglašava da je stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju također razmatralo i prihvatilo prijedlog prioritetnih skupina za cijepljenje, kao i sam plan za cijepljenje.

Govoreći o prioritetnim skupinama, istaknuo je da su to u prvom redu zdravstveni djelatnici i drugo zdravstveno osoblje, zatim štićenici socijalnih ustanova za osobe treće životne dobi, kao i djelatnici koji rade u tim ustanovama, zatim osobe sa kroničnim bolestima te osobe koje su zaposlene u nekim značajnijim javnim službama.

- Operativni timovi će biti sačinjeni od voditelja provedbe plana, osobe zadužene za logističku superviziju i osobe zadužene za nadgledanje procesa cijepljenja na terenu. Uspostavljen je sustav subordinacije koji će nam pomoći - pojasnio je.

Istakao je da je Vlada Federacije uložila velike napore da osigura potrebna cjepiva za sugrađane te da je za utorak zakazan sastanak s predstavnicima operativnih timova i županijskih zavoda za javno zdravstvo na kojem će biti formiran odbor za koordinaciju, sastavljen od kantonalnih zavoda.

Na sastanku će, dodao je, dogovoriti detaljnije procedure procesa cijepljenja. 

Pehar je kazao da će biti izvršena i edukacija operativnih timova o transportu, rukovanju cjepivom, načinima izvještavanja i neželjenim reakcijama.