DAVOR PEHAR Bilo je hitnije nabavljati zaštitnu opremu nego respiratore

DAVOR PEHAR Bilo je hitnije nabavljati zaštitnu opremu nego respiratore
Fena

Na današnjem suđenju Fadilu Novaliću i drugima svjedočio je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar koji je govorio o planu potreba medicinske opreme te o sastancima koje je imao u Vladi FBiH, javlja Klix.

Isprva je postojalo nekoliko planova potrebe u kojima se količina artikala razlikovala, a u onom konačnom koji je poslan Vladi FBiH je iskazana potreba za 300 respiratora. U tom planu nije precizirano da respiratori moraju biti upotrebljivi na intezivnoj njezi, nego samo da ga moraju koristiti i djeca i odrasli.

Davor Pehar, koji je na čelu Zavoda koji je izradio plan potreba na osnovu kojeg je Vlada FBiH i postupala, danas je istaknuo kako je u tom trenutku bilo potrebnije nabaviti zaštitnu medicinsku opremu nego respiratore s obzirom na to da je situacija u bolnicama još uvijek bila povoljna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On kaže da je upozorio premijera na to, no dva dana kasnije je odluka ipak pala na to da budu nabavljeni respiratori.

Zanimljivo je i da Zavod za javno zdravstvo FBiH ima ugovornu obavezu u vidu tehničkog prijema/verifikacije respiratora, a da je Pehar o tome upoznat tek u svibnju, nakon što su respiratori stigli u Sarajevo.

Vlada Federacije BiH također o nabavci nije dovoljno obavještavala ni Federalni krizni stožer civilne zaštite koji je kompletno izmijenjen nekoliko dana prije nego što će se krenuti u nabavku, objavio je Klix.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja kaznenog djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsificiranje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.