Darjan Babić bi se trebao prestati baviti novinarstvom

Kaže kako je ono što je pokazala snimka lidera SDP-a i ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i novinara Federalne televizije Darjana Babića bilo očekivano jer se taj utjecaj na uređivačku politiku vidi od listopadskih izbora.

Ispod dna

- Ovo što se radi nije dno, nego ispod dna i novinari Federalne televizije prikazuju sve ono što nema veze s profesijom kao novinarsku profesiju. Tako se ispunjavaju želje političkih lidera, nosi se kišobran Goranu Bregoviću i snima se proboj u Žepu, kaže Rudić dodavši kako se zaokret u politici Federalne televizije vidio kada se Lagumdžija pomirio s vlasnikom Avaza i liderom Saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem.

- Očekujem da će sljedeći omiljeni lik na Federalnoj televiziji postati Milorad Dodik, rekla je Borka Rudić dodavši kako novinari tu ne mogu ništa i da bi na ovakvu zloupotrebu javnog servisa trebao reagirati parlament.

Duška Jurišić, nekadašnja novinarka Federalne televizije, koja je dobila sudski spor s tom tv-kućom jer je protuzakoniuto smijenjena, ali nikada nije vraćena na posao, kaže kako ju sve podsjeća na ratno upravljanje medijima.

Spremnost na poslušnost

- Nakon pobjede Milorada Dodika i SNSD-a na izborima 2006. godine politička analitičarka Svetlana Cenić kazala je da će očigledno sve morati da se sruši i da se krene od početka kako bi ovdje bilo bolje. Zlokobno mi je zvučao taj njezin stav. Nisam vjerovala da se prvo jedni, pa onda drugi socijaldemokrati mogu ponašati, u konkretnom slučaju prema medijima, na način kako su tijekom rata i neposredno nakon njega činili SDS na Palama i Banjoj Luci i SDA u Sarajevu, kaže Jurišić za Bitno.

- HDZ nije imao priliku da "dokaže" svoju demokratičnost prema medijima, jer svog javnog servisa, a ni značajnijih privatnih medija nije imao, pa o tome ne mogu da sudim. Onog trenutka kada je Sarajevu postalo posve normalno da ministar vanjskih poslova za svoju prvu radnu posjetu izabere Banja Luku, a prije toga je 'čerečilo' Dragana Čovića ili Sulejmana Tihića, koji su se pojavljivali u funkciji lidera političkih stranaka, a ne diplomata, kada bi se nosom pomolili u Banja Luci, Sarajevo je pokazalo da je i zaslužilo, a vjerojatno i željelo takav javni servis, rekla je sadašnja urednica magazina Dani te dodaje kako je i sama javnost spremna na poslušnost.

Podobnost za opstanak

- Ukratko, intelektualci, profesionalni novinari i medijski stručnjaci, koji razgovor novinara FTV-a i Zlatka Lagumdžije, smatraju dokazom kontrole vladajuće partije nad ovim javnim servisom, izuzetak su koji potvrđuje pravilo. A to je da je javnost poput novinara spremna da kaže "Apsolutno, apsolutno (ste u pravu)". Ta javnost je odavno prihvatila da na FTV-u malo ima, pa više nema Informativnog programa, zar ne? I zašto očekujete da mediji, posebno javni servisi, budu drugačiji od ostalih segmenata društva? Politička podobnost ovdje je za većinu pitanje opstanka, rekla je za Bitno Jurišić.

Novinar BH radija 1 i kolumnist portala Bitno, Igor Božović, kaže kako slučaj Darjana Babića ne bi trebao čuditi bosanskohercegovačku javnost.

- Kod nas je uvriježeno mišljenje, koje na žalost promoviraju i pojedini sveučilišni profesori, da je novinarstvo najobičniji zanat kojeg bilo tko može obavljati. Pa je onda svejedno uređuje li politički lider Dnevnik ili se na naslovnicama naših dnevnih listova otkriva identitet silovanih žena i zlostavljane djece kao da su oni krivci u cijeloj priči, kaže Božović.

Jeftino kupovanje

- Tome se može suprotstaviti samo dovoljno obrazovan novinar koji je osim usvajanja "5w" šablona za pisanje vijesti razumio i osnovne zadatke novinarstva, među kojima je i društvena angažiranost te je svjestan činjenice da je vijek trajanja prosječnog političara od mandata do mandata, a vijek trajanja prosječnog novinara do mirovine, dodao je.

Portalu Bitno iz Federalne televizije je rečeno kako o slučaju 'Babić – Lagumdžija' nemaju nikakav komentar.

Novinarka i urednica BHT-a Suzana Stambol rekla je kako se novinarska profesija u potpunosti srozala.

- Mene je zaista stid. Zapravo, odavno me je stid u kom pravcu ide ova profesija, ali kad 'naša sramota' prijeđe i državne granice, još više se crvenim. Iako sve što smo vidjeli mi u branši vrlo dobro znamo, jer sve je tako očito i ne treba puno pameti da se zaključi u kom pravci stvari idu, nakon snimke ja se osjećam još više ponižena kao osoba koja je u ovoj profesiji 17 godina. Ja tu, zaista, više ne mogu kriviti političare i ljude na funkcijama, koji novinare "kupuju", nerijetko vrlo jeftino, za vlastitu naklnost i simpatije i skaradni osjećaj novinarske "važnosti", "utjecaja", "gledanosti", rekla je Stambol rekavši kako se novinarstvo prostituira.

Novinarska javna kuća

- Izgleda da je ovo idealna profesija za one koji ne mogu raditi ništa drugo ili tek usputna stanica do neke glasnogovorničke pozicije ili kabineta ministara, premijera ili onih koji su u ovoj novinarskoj "javnoj kući" novinarima postali "klijenti", kaže Stambol za Bitno.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije potvrđeno je da još nitko nije uputio nikakvu pritužbu vezanu za ovaj slučaj.

Glasnogovornica RAK-a Amela Odobašić rekla je za Bitno kako Agencija može reagirati na neki slučaj ako građani podnesu pritužbu na njega.

bitno.ba | B. Jurič