DARIO HRKAĆ: Ja sam Hrvat, dolazim iz Širokog, moj otac je razvojačeni branitelj, VRAČEVIĆ: Smanjite školarine je isto na svakom jeziku

Hrkać Vračević
hercegovina.info

Nakon studentskih prosvjeda u Mostaru na različite načine pokušava se diskreditirati mlade prosvjednike, koji traže bolje uvjete školovanja i niže cijene školarine. Lektoriraju im se zahtjevi, te spočitava da zapravo i nisu Hrvati. 
Ponukalo nas je to da ih pitamo tko su i što su, te jesu li politički aktivni i u kojim strankama. Evo što su odgovorili. Širokobriježanin Dario Hrkać rektoru je pod balkonom “Izađi mala”, te tako ušao u povijest, jer barem nekoliko desetljeća unatrag to nitko nije uradio. I Marko Vračević ima svoju priču. 

Tko je prosvjedovao ispred rektorata u Mostaru. Hrvati, Bošnjaci, Srbi ili studenti?
-Prosvjedovali su studenti. Svakome iole dobronamjernom oku bilo vidljivo kako na prosvjedu nije bilo apsolutno nikakvih poruka političke prirode niti bilo kakvih naznaka koji bi mogli prebaciti tematiku na teren politike i međunacionalne retorike. Klasični primjer spinova koje slušamo već 30 godina, redovito pred izbore.

Prosvjedovali su i studenti koji dolaze iz RH, iz kojih gradova sve?
-Problemi su isti kod svih studenata i ne biraju odakle studenti dolaze, kojoj vjerskoj, nacionalnoj ili političkoj zajednici pripadaju. Makarska, Imotski i Split, ali i drugi gradovi su bili zastupljeni na prosvjedu. Na SuMu studiraju i kolege iz drugih gradova i mjesta iz BiH, RH i ostalih država, ima još studenata koji su nezadovoljni online nastavom, previsokim cijenama i nepravdom na SuMu.

Jeste li politički aktivni, u kojim strankama i je li to u ikakvoj povezanosti sa prosvjedima?
-Ja sam član Hrvatske republikanske stranke i politički sam aktivan. Po čemu bi to bio problem i povezuje se sa sadržajem prosvjeda? Zašto se kao problematika ne izvuče političko podaništvo vodstva Sveučilišta, fakulteta i pojedinih profesora koji se javno hvale stranačkom pripadnošću. Prosvjed smo organizirali zbog prevelikih cijena i online nastave. Ima još nezadovoljnih zbog ovoga, ali se nitko drugi nije usudio organizirati nešto da se digne glas. Da se netko drugi usudio organizirati ja bih mu to prepustio, ali u narodu vlada veliki strah jer živimo u feudalnom društvu koji je samo privid demokracije.

Planirate li novi prosvjed, možda i nakon lokalnih izbora?
-Nadamo se kako neće biti potrebe za novim prosvjedom, kako će proraditi zdrav razum kod vodstva Sveučilišta. Ako bude potrebe, naravno da ćemo organizirati novi prosvjed, neovisno o lokalnim izborima.

Ako se smije znati, što ste po nacionalnosti(jesu li vam članovi obitelji braniteljska populacija)?
-Ja sam Hrvat, dolazim iz Širokog Brijega, moj otac je razvojačeni branitelj. On se borio na jedan drugačiji način, osjećam odgovornost prema onome što su on i njegovi suborci radili i  zato prosvjedujem protiv nepravde. Nepravda koju trpimo je kaljanje baštine koju su nam ostavili naši branitelji. Da šutim i trpim kao većina i ja bih bio suučesnik u tome.

Što vas je ponukalo da prosvjedujete, koji su vaši motivi?
-Online nastava, koja nema kvalitete kao klasična nastava. Kontradiktorno je da klubovi i dalje rade, svadbe po 400-500 uzvanika također, a na studentima se vrši nekakva sila i može nas samo po par u učionici biti. Po meni je to suludo, zar taj virus samo vlada po školama i fakultetima ili se mlade želi indoktrinirati na “novo normalno”? Što je najgore, isti ljudi koji su nam nametnuli online nastavu hodaju po tim svatovima. Online nastava će uništiti Sveučilište u Mostaru, a mislim da je to nekome i konačni cilj. 

Dirigira li Studentskim zborom rektor?
-Da, sumnjam da bi se članovi studentskog zbora onakvih riječi sjetili napisati proteklih dana.

Je li vas itko kontaktirao i razmatrao Vaše zahtjeve?
-Ne! Nismo ni očekivali drugačije jer se do sada studente nije ni pitalo, pa što bi sada bilo drugačije, ali smo im rekli da neće više to tako jednostavno proći.

Kako komentirate profesore-snimatelje na balkonu. Kakva je ono poruka studentima?
-Oni video materijali će se koristiti za promociju Sveučilišta u Mostaru i hvaliti će se kako imaju mladež koja se želi boriti za svoja prava i da na SuMu vlada pluralizam mišljenja.

Spočitavao se glazbeni neukus kada ste odsvirali “Izađi mala”. Osobno sam to shvatila kao šalu, budući da je prije toga svirao Pink Floyd i Another Brick in the Wall?
-Namjerno smo pustili „Izađi mala“, jer smo znali kakvu će to reakciju imati u široj javnosti. Sami ste kazali da su na prosvjedu puštane i druge pjesme, poput onih Pink Floyda, ali svi spominju „Izađi mala“. Učinak polučen! Naravno da se radi o sarkazmu. Sumnjam da bi se oglasili i razgovarali s nama da smo im pjevali Bacha ili Schuberta. Pjesme su izabrane da im se poruči poruka, pjesmom “Izađi mala” želi se poručiti Rektoratu SuMa da se napokon oglasi po ovim pitanjima i da prekinu sa šutnjom. Jer krizna komunikacija uključuje prije svega komunikaciju, ali šta ćemo mi njima govoriti o kriznom komuniciranju ipak smo mi samo studenti...


I Marko Vračević ima svoju priču, a ponajviše ju je ispisao na onom kartonu da studenti nisu bankomati. 

“Ispred zgrade rektorata prosvjedovali su studenti svih nacionalnosti. Smanjite školarine - na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku znači isto. Politički sam aktivan, djelujem u Našoj stranci iako nije vezano za ove prosvjede. Političko djelovanje ostavio sam s druge strane. Dario i ja smo članovi različitih politickih stranka, skupili smo dovoljno hrabrosti i samopouzdanja da se suprotstavimo nepravdi i borimo za studentska prava”, kaže Vračević upitan tko je to prosvjedovao ispred rektorata Bošnjaci, Hrvati ili studenti.

Dodaje da će, ukoliko se Rektorat u što kraćem roku ne očituje na njihove zahtjeve ponovno prosvjedovati, naravno pored njihovog očitovanja tražimo da se njihovi zahtjevi provedu u djelo.

“Na prosvjede nas je potaknuo nemar i nezainteresiranost Sveučilišta za studente. Studenti su ugnjetavani od strane “moćnika” koga ne zanimaju studenti nego vlasitit interesi i položaj. Ne želimo kikiriki reforme nego konkretne stvari”, poručuje Vračević.

Upitan o snimanju prosvjeda s balkona kaže da ne zna što se time htjelo postići.

“Što je Rektorat htio postići tim činom ne znam. Vjerujem da su se zabrinuli za svoju sigurnost, ali mi nismo vandali. Moguće da su snimali što tražimo pa da na sjednicama mogu razgovarati i usvojiti ih. Pjesma od Pink FLoyda je prva pjesma koja je svirala i trebala je biti pečat. Međutim Izađi mala se više istaknula pa je došla u interes šire javnosti. I jedna i druga pjesma ima simboličnu poruku. A sudeći po komentarima, poruka je bila jasna i onome kome je upućena znati će zašto baš ta pjesma”, kaže Vračević. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.