DAR RODNOJ GRUDI Ante je u Njemačku otišao s 50 maraka, u zahvalu Bogu poklanja župi brončanog imenjaka

Kip svetog Ante Polog
Hercegovina.info

Kada čovjek za svog života odluči i ostvari dobro poglavito plemenito djelo, onda je red da se progovori o njemu i o djelu koje čini.

Ante Zovko svoje djetinjstvo i mladenačke dane proveo je u Pologu. Po navršenoj punoljetnosti i ostvarenom srednjem obrazovanju, "trbuhom za kruhom" 1968. godine odlučio je otići u svijet, u Njemačku, što je tada bila potreba, a pomalo i moda za mlade ljude.

No, ta odluka i odlazak nisu bili nimalo laki, pogotovo zbog besparice i životnog neiskustva.

U Njemačku je otišao doslovno s posuđenih 50 njemačkih maraka. Zbog svoje osobnosti nije uzmicao pred životnim izazovima i uz pomoć dobrih, ali do tada nepoznatih ljudi ubrzo se snašao, uključio u posao i žargonski rečeno "stao na svoje noge".

On i njegova supruga Živanka koju je upoznao u Njemačkoj, uvijek su se isticali svojom pomoći drugima, te u tamošnjim misijama humanitarnim doprinosom tijekom Domovinskog rata.

Vođeni narodnom poslovicom "Gdje tko nik'o tu se i obik'o" odlučili su se vratiti u Antino rodno selo Polog. Tu su već imali i izgrađenu kuću, a sada su se odlučili napraviti i nešto dugovječnije što će uvijek sjećati na njih i kada više ne budu živi. Odlučili su se na izradu i postavljanje kipa svetog Ante u kompleksu župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Pologu na čast i štovanje jednog od najomiljenijih kršćanskih svetaca u kršćanskom puku.

Kip svetog Ante Polog

Ante je postavio kip svom imenjaku.

"Kip je izradio u bronci poznati kipar Stjepan Skoko. On će služiti za štovanje svima koji ga štuju i koji budu pored njega prolazili, a prvenstveno župljanima župe Polog", kazao je Ante Zovko za Hercegovina.info.

Ovaj odličan rad bit će svečano otkriven sutra na samu svetkovinu svetog Ante, nakon čega će uslijediti druženje i okupljanje župljana u krugu župne crkve.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.