Danijel Vidović: BiH je poluprotektorat i rješenja za Mostar tražiti u paketu

Mostar, danijel vidović, BIH
Sudjelovali su dr. Milana Vege, redovitog profesora i pročelnika odjela Politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, dr.sc. Nurku Pobrića, profesora Ustavnog prava na Univerzitetu 'Džemal Bijedić' u Mostaru, te člana Radne komisije za izradu novog Statuta u Gradu Mostaru, odnosno provedbe odluke Ustavnog suda, potom Danijela Vidovića, člana Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, te zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara, Neđu Prljetu, predsjednika Kluba zastupnika Srba u Gradskom Vijeću i Josipa Merdžu, glavnog tajnika HDZ 1990, te sudionika prijašnjih pregovora oko Statuta Grada Mostara.

Na samom početku predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma se osvrnuo na kompleksni problem sačinjen od neusvajanja proračuna za ovu godinu, prijašnjih problema oko izbora gradonačelnika, ali i na odluku Ustavnog suda BiH, u kojoj se nalaže da se hitno promijene izborna pravila u Gradu Mostaru, i u kojoj se ovaj Statut proglašava antiustavnim.

Mostar nije "grad-slučaj" nego grad koji je ne svojom krivicom doveden u ovakvu poziciju, mišljenja je Vego.

"Često se rješenje situacije u Mostaru poistovjećivalo sa rješenjem situacije u Bosni i Hercegovini, odnosno ako se u Mostaru može živjeti zajedno onda se i u Bosni i Hercegovini može živjeti zajedno. Konsenzus koji bi uspostavio konsocijaciju, odnosno odustajanje od maksimalističkih ciljeva političkih elita triju naroda, je zapravo jedino rješenje", smatra Vego.

Nurko Pobrić je kao član ekspertne skupine koja radi na izradi novog Statuta grada Mostara istaknuo kako je prvo trebalo izmjeniti izborni zakon, a tek onda Statut, premda ni ovako nije beskorisno raditi na izmjeni Statuta. Svi prijedlozi podrazumjevaju da se promjeni Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, potom izborni zakon, a tek onda Statut Grada Mostara.

Danijel Vidović svoje izlaganje započeo je tezom: Mostar-dio rješenja ili dio problema u BiH? Naglasio je postojanje otvorene političke borbe o načinu provedbe odluke Ustavnog suda, kao i negativnost koju stvaraju sveprisutne visoke tenzije u ovome gradu.

"Svi ključni dokumenti su nametnuti i to je dokaz da BiH, de facto, nije država nego protektorat, odnosno poluprotektorat. Najlogičnije bi bilo tražiti rješenje u paketu za sva postojeća pitanja, na središnjoj i lokalnoj razini", ističe Vidović.

Neđeljko Prljeta rješenje vidi u postizanju kompromisa, Josip Merdžo ističe da Mostar ne doživljava kao podijeljen grad, nego kao grad u kojemu neke stvari ne funkcioniraju i podsjeća na činjenicu da bez obzira što stručno povjerenstvo odlučilo konačno rješenje će se dogoditi u Parlamentarnoj skupštini.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i istaknuo nedostatak političke volje kao ključni problem, te dijalog kao rješenje postojeće situacije.

R.I. Dnevnik.ba