Današnja nedjelja u Mostaru radna, tko neće raditi idućih nedjelja ostaje vidjeti

rad nedjeljom, zabrana, rs, nedjelja, Odluka o radu nedjeljom, Mostar

Prva nedjelja nakon odluke o neradnoj nedjelji u Mostaru protječe radno. Odluka zapravo formalno još nije stupila na snagu, što će se dogoditi nakon objave u službenim novinama, no izvjesno je da će za mnoge radnje i naredne nedjelje ostati radne. 

Naime, u odluci je ostavljena opcija da vlasnici trgovina mogu zatražiti i bilo koji drugi dan.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Mostara na zadnjoj sjednici donijelo posebne odredbe kada je u pitanju radno vrijeme pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovine. U članku četiri te odluke kaže se da trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet prehrambenim proizvodima može se odrediti radno vrijeme svakim danom od 6 do 22 sata, izuzev nedjeljom i državnim praznicima, a da trgovine tipa-dragstori moraju biti otvorene neprekidno od 00,00 – 24,00 sata svakim radnim danom.

Trgovine na veliko i malo neprehrambenim proizvodima mogu raditi svakim radnim danom od 7-21 sat, izuzev nedjeljom i državnim praznicima. 

U članku 5, stavak 4 odluke kaže se da pravne i fizičke osobe iz oblasti trgovine mogu kao dan tjednog odmora odrediti i neki drugi dan, a zahtjev za izdavanje odobrenja podnosi se gradskoj službi. Priča o Mostaru i nedjelji prenijela se i u medije drugih zemalja, no zapravo je odluka o neradnoj nedjelji sama po sebi loša, preopširna i ključna će biti implementacija, a o tome nekih drugih nedjelja.