DANAS POKOP TROJICE MLADIĆA Jedini preživjeli iz Forda još ne zna da su mu svi prijatelji poginuli

DANAS POKOP TROJICE MLADIĆA Jedini preživjeli iz Forda još ne zna da su mu svi prijatelji poginuli
Ajdin Tahić, Nermin Kamerić i Ajdin Grahić

Među mještanima Begovog Hana kod Žepča vladaju tuga i nevjerica nakon pogibije njihovih susjeda Ajdina Tahića (19), Nermina Kamerića (22) i Ajdina Grahića (19). U smrskanom Fordu Mondeo, koji se u ponedjeljak sudario s kamionom, jedino je preživio Nezir Memčić (17), koji je teško ozlijeđen.

Zajedno odrasli

Nastradali momci su živjeli u istoj ulici, kuća do kuće, samo se obiteljska kuća Tahića nalazi malo niže od ostalih. Rodbina, prijatelji, susjedi su tijekom dana obilazili neutješne obitelji tragično stradalih mladića. U dvorištima odzvanjaju jecaji majki, sestara i rodbine, piše Avaz.

Sabinu i Damira Kamerića, majku i oca nastradalog Nermina, zatekli su novinari Avaza kako tugu dijele s rodbinom.

"Kada smo čuli za nesreću, u prvoj informaciji među poginulim nije bilo našeg sina, kasnije smo doznali da je i on među nastradalima. Bila su to zlatna djeca koja su se znala od malih nogu. Tu su, kuća do kuće. Moj je bio najstariji, nije napunio ni 23 godine. Radio je u Sloveniji. Sređivao je na katu stan za sebe. Maštao je da dobije vizu, sve je trebalo biti završeno u rujnu, ali, eto, nije je dočekao", kroz suze kaže majka Sabina.

I majka nastradalog Ajdina Grahića je neutješna. "Otišla djeca nogama, a, eto, vraćaju se u tabutima", kaže Senada, majka Ajdina Grahića.

Samir Grahić, Ajdinov otac, utjehu traži u Božijem određenju.

"Pretužno je pričati, mladost ode, Bog je tako htio. Ne vjeruješ da se to dogodilo, ali moraš se pomiriti sa sudbinom. Sve očekujem da će se pojaviti, ali njih više nema ", govori Samir Grahić. Za prometnu nezgodu Jasmin Tahić, otac nastradalog Ajdina Tahića, saznao je od prijatelja. Taj dan je otišao da registrira vozilo, a on mu je donio plaću.

Bajramska odjeća

"Majka mu je govorila da mu ispegla odjeću za Bajram, ali on nije htio, govoreći da će uzeti novo. Tog dana donio nam je iftar, jer smo supruga i ja postili. Predvečer smo nas dvojica oprala dvorište pred Bajram, a on je kasnije dovezao majku s posla. Kada je sve završio, otišao je da kupi bajramsku odjeću. Bio je to zadnji put da smo se vidjeli", kaže Jasmin.

Kobne noći u automobilu s prijateljima nalazio se i jedini preživjeli u ovoj prometnoj nesreći, srednjoškolac Nezir Memčić (17). Iako je bio u veoma teškom stanju, u međuvremenu se probudio iz kome. Od siline udara, zadobio je prijelom obje natkoljenice i ozljede glave te ga očekuje operacija. 

Nezirovog oca Sulejmana Memčića novinari su zatekli ispred kuće, neposredno po povratku iz zeničke bolnice.

"On još ne zna šta se desilo. Stalno pita za svoje drugove. Žao mi je mladosti, mojih susjeda. Eto, Bog je htio da on nama ostane. Što se tiče povreda, molim Boga da bude sve uredu. Doktori kažu da je stanje za sada zadovoljavajuće, ali je još pod nadzorom. Mi se nadamo najboljem. Briga nam je kako mu reći da su mu prijatelji poginuli", kroz suze kaže Sulejman.

Danas zajednička dženaza

Načelnik općine Žepče Mato Zovko proglasio je danas Dan žalosti. Zajednička dženaza trojici mladića bit će klanjana danas u Begovom Hanu u 16 sati, a predvodit će je muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević.