DANAS ODLUKA O ALUMINIJU Pali li se zeleno svjetlo Abraham grupi

Mark Laco IT Odjel Aluminij Abraham Group
Ilustracija / hercegovina.info

Danas se očekuje ‘popravni’ za Aluminij, točnije, društva Aluminij Industries d.o.o. Mostar, ali i odgovor na pitanje hoće li posrnuli mostarski, aluminijski gigant sklopiti ugovor o suradnji s ovom izraelsko-kineskim konzorcijem te otvoriti mogućnost vraćanja na posao za nešto više od 200 nekadašnjih radnika?

Na posljednjoj, izvanrednoj Skupštini dioničara Aluminija d.d. Mostar od 21. veljače 2020. godine, Abraham grupa nije dobila zeleno svjetlo za zaključenje ugovora o zakupu dijela imovine društva Aluminij d.d. Mostar, a Vlada Federacije BiH ponovno je zatražila korekciju prijedloga ugovora od strane ovog izraelsko-kineskog ulagača. Podsjetimo, tada je ‘ZA’ sklapanje ugovora, od 17 udjelničara glasalo 20,6%, među kojima i predstavnik Republike Hrvatske kao 12%-tni udjelničar, dok je ‘PROTIV’ bilo 79,4% udjelničara.

Vlada FBiH i RH dale suglasnost

No, što se danas očekuje, i vidi li se kraj ovoj trakavici, možda je najavio predsjednik Nadzornog odbora Aluminij dr. sc. Zdenko Klepić.

“Poznato je da je su Vlada FBiH i Hrvatska vlada dali suglasnost da njihovi predstavnici glasaju ‘ZA’, a mali dioničari imaju svoje predstavnike u Nadzornom odboru, iako je Skupština ta koja donosi odluku kao vlasnik, i oni su bili ‘ZA’, kao i da svaki suvlasnik ima pravo glasa”, rekao je Klepić za Dnevni list.

Ako se potvrde njegove informacije, to će značiti da Abraham grupacija konačno preuzima dio postrojenja mostarskog Aluminija, ali i povratak na posao za oko 200 nekadašnjih radnika te da su ispunjeni uvjeti Federalne vlade.

“Nadamo se najboljem i to nam je jedino preostalo”, kratko za Dnevni list kaže i Marko Lončar, vršitelj dužnosti tajnika Aluminija. Iz investitora M. T. Abraham grupacije, poučeni prijašnjim odbijanjima čekaju konačnu riječ.

Marko Laco, regionalni direktor ove tvrtke za Dnevni list također kratko komentira:”Iz tvrtke je interni dogovor da, dok sve ne bude gotovo, o tome ne izlazimo u javnost. Poslali smo sve tražene korekcije i dok ne budemo sigurni ništa više ne možemo kazati”, kazao je Laco za Dnevni list.

Najava o ulasku strateškog partnera još čeka

Ova opreznost je razumljiva tim više što je njihov prijedlog već nekoliko puta od strane Vlade FBiH odbijan uz traženje korekcija. Međutim, podsjetimo da je, iako je to najavljivano i od resorne ministrice financija Jelke Miličević kao i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića koji je na svom Twitter profilu već 23. ožujka napisao da “U vrijeme pandemije koronavirusa s kojom se suočava naše društvo i svijet, s osobnim zadovoljstvom mogu priopćiti da je Aluminij danas i službeno dobio novu šansu od Vlade FBiH koja je uvažila ponudu strateškog partnera”, federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Nermin Džindić isto demantirao kazavši da do službenog prihvaćanja ponude još nije došlo.

Vlada Federacije BiH, kao 44% udjelničar tada ponovno nije prihvatila korigiranu ponudu, a kako je navedeno iz Vlade, nije se mogla prihvatiti opcija besplatne struje za Abraham grupu. Neki od vladinih uvjeta je i najmanje dvije godine najma pojedinih postrojenja Aluminija te pravo za raskid ugovora pri prvoj neisplaćenoj plaći radnicima.

No, prema svemu sudeći, i Vlada FBiH i hrvatski udjelničar danas će glasati za sporazum, što znači da će ‘ZA’ odlučiti 56% udjelničara, dok je pitanje kako će glasati ostali 44% malih udjelničara.

Nakon što je Aluminij mjesecima bio u agoniji neizvjesnosti od prestanka rada zbog enormnih dugova od oko 400 milijuna KM i to prvenstveno za utrošenu električnu energiju, od 10. srpnja prošle godine kada je tvrtka ugašena, a uskoro potom i otpušteno 900 radnika, traje trakavica da ih se barem 200 vrati na posao kako bi se makar ublažio nastali ekonomski slom gašenjem nekadašnjeg pokretača industrije ne samo u Hercegovini nego i u BiH. Koliko god to zvučalo tragi-komično – otpuštanje 900 radnika i povratak na posao njih 200 – trebao bi značiti uspjeh.