DANAS NASTAVAK SJEDNICE Novi gradonačelnik ili 'ringišpil na Bišću polju'

Cirkus Mostar
hercegovina.info

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Mostara na kojoj bi se trebao birati novi mostarski gradonačelnik nastavlja se danas u 16 sati.

Prvi krug izbora za gradonačelnika u mostarskom Gradskom vijeću obavljen je već dva puta. U drugi krug oba puta prošli su Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), a prvi - prvi krug je poništen nakon mišljenja bvisokog predstavnika da glasovanje mora biti tajno.

Zadnja sjednica prekinuta je nakon što je BH blok predložio potpisivanje političkog sporazuma prema kojem bi se na čelu Mostara tijekom sljedeće četiri godine rotirala tri gradonačelnika.

Takvu mogućnost podržali su vijećnici Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS), dok je HDZ BiH prijedlog odbacio, ocijenivši ga neozbiljnim, prenosi Federalna novinska agencija.

U Gradskom vijeću Mostara najviše mandata ima HDZ BiH – 13, slijede Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) s 11, BH blok (SDP BiH, Naša stranka) s pet, Hrvatska republikanska stranka s tri te Prva mostarska partija s dva vijećnika. Lista "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" ima jedno vijećničko mjesto.

Za izbor u drugom krugu glasovanja potrebna je dvotrećinska većina, a ako ni jedan od dva preostala kandidata ne dobije toliku potporu, slijedi treći krug u kojem je dovoljna većina nazočnih vijećnika.

U slučaju izjednačenog rezultata u trećem krugu gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

Podsjetimo, u petak nakon prekinute sjednice predsjednik Gradskog vijeća Ivan Zelenika rekao je kako pojedini vijećnici rade cirkus.

"Ovdje u Vijećnici imamo tri vjenčanja i umjesto da smo danas ovdje razgovarali kako ćemo  pomoći tim mladim ljudima da priskrbe prvu nekretninu i osiguramo  budućnost njima i njihovoj djeci, mi ovdje ispunjavamo nečije dječačke ili djevojačke snove jer je netko sanjao da bi trebao biti gradonačelnik. Uvodimo praksu da svatko na svakoj sjednici može dobiti što želi i da nekakve snove može ispuniti. Gospodo i gospođe od danas nećemo. S građanima Mostara se od danas nećete igrati, sa mnom osobno se nećete igrati jer ovo nije cirkus. Ako ste željeli cirkus eno na Bišću polju i ringišpil i tobogan i svega ostalog", rekao je ljutiti Zelenika.

Hoće li vijećnici danas konačno pokazati odgovornost prema građanima Mostara ili im je draži 'ringišpil na Bišću polju', ostaje nam za vidjeti.