Danas kiša, vikend prilično stabilan

Ljetna kiša
hercegovina.info

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti pretežno oblačno vrijeme s kišom u većini predjela i padom temperature koja će iznositi od devet do 14, na jugu do 17 stupnjeva Celzijusovih.

Jutro je pretežno do potpuno oblačno, na sjeveru mjestimično pada kiša, na istoku i jugoistoku je suho, priopćeno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prije podne i tijekom dana zadržati će se slično vrijeme, promjenljivo s kišom i pljuskovima u većini krajeva uz povremene grmljavinske procese. U sjevernom pojasu lokalno će biti obilnijih padavina.

Biti će i kraćih sunčanih razdoblja na jugu, gdje se tokom dana očekuje rast oblaka nestabilnosti koji će donijeti pljuskove i grmljavinu.

Prestanak padavina očekuje se kasnije popodne, prvo na zapadu uz kidanje i smanjenje oblačnosti, a u tijeku večeri u većini mjesta. Dnevna temperatura biće niža nego prethodnih dana.

Puhati će vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura zraka u 8.00 sati: Bjelašnica minus dva, Sokolac i Ivan-sedlo šest, Sarajevo osam, Srebrenica, Tuzla, Drvar i Livno devet, Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Gradačac i Zenica 10, Doboj i Zvornik 11, Trebinje 13, Neum 15 i Mostar 16 stupnjeva Celzija. 

U petak se u Bosni i Hercegovini prognozira sunčano uz umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama će biti i magle. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C.

U subotu, 22.05.2021., u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini mala do umjerena naoblaka. Poslije podne poneki lokalni pljusak je moguć na području Krajine i sjevera Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C.

U nedjelju, 23.05.2021., u Bosni sunčanije prije podne. Prolazno naoblačenje od sredine dana prema večernjim satima će uvjetovati lokalne pljuskove. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar prije podne slab južnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 27°C.