DANAS JE CVJETNICA Znate li što katolici diljem svijeta slave?

Cvjetnica
Hercegovina.info

Danas je Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje. Ovaj kršćanski blagdan slavi se svake godine u nedjelju prije Uskrsa i uvod je u Veliki tjedan, kada se kroz osam sljedećih dana slave najveće tajne kršćanstva: Isusova muka, smrt, pokop i uskrsnuće. Također, ovaj događaj može se smatrati početkom kraja Isusova djelovanja na zemlji, a opisano u sva četiri Evanđelja. 

Kada je Isus ulazio u Jeruzalem, ljudi su ga dočekali mašući palminim i maslinovim grančicama te su rasprostirali svoje haljine putem kojim je prolazio dok je jahao na magarcu. U to vrijeme, to je bio uobičajeni način izraza poštovanja prema nekoj osobi, slično kako se danas postavlja crveni tepih. Na samoj misi, fokus je na Isusovoj muci, te se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja, podsjećajući vjernike na događaje koji su prethodili Isusovoj smrti.

Običaji u Hercegovini

„Diljem Hercegovine običaj je da se na Cvjetnu nedjelju umiva u cvijeću. Subotom se bere različito cvijeće i potapa u vodu kako bi se na nedjeljno jutro prije izlaska sunca svi članovi obitelji umivali u tom cvijeću. Za vrijeme umivanja moli se Vjerovanje“, kazao je za Hercegovina.info fra Ivan Boras. 

Cvjetnica

Kako nam je objasnio, ovaj običaj na ovom prostoru seže iz davnina, a ustalio se u mnogim domovima i danas. Osim toga, nakon umivanja vjernici odlaze na misu, a sa sobom nose grančice na blagoslov. Obično se radi o grančicama masline, ali mogu biti i grančice palme, drijena, lijeske, bršljana ili bilo kojeg drugog zelenila. Nakon svečane svete mise vjernici blagoslovljene grančice nose u svoje domove i stavljaju na neko vidljivo mjesto na kojem ostaju do sljedeće Cvjetnice. „Nekada u prošlosti vjernici bi jednu blagoslovljenu grančicu zataknuli u kuću za gredu ili bi je stavili negdje na kredenac, a druge bi nosili u štalu, tor i na njivu“, dodao je. 

Cvjetnica

Brojni prodavači pripremili su različite aranžmane maslinovih i drugih vrsta grančica za one koji ih ne mogu ubrati u svom vrtu.

Cvjetnica

U nastavku možete pogledati kako su se jučer za ovaj blagdan pripremali vjernici u Međugorju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.