DAN ŽENA Žene dijele muške probleme, 16 tisuća ih ne radi (HNŽ), 5 tisuća devet godina čeka posao (HNŽ), a gratis im neke funkcije ipak nedostupne

Dan žena
Hercegovina.info

HNŽ u siječnju broji gotovo trideset tisuća nezaposlenih, preciznije 29.69, od čega su 16.193 žene, ili 54 posto od ukupnog broja nezaposlenih. 439 žena prijavilo se u siječnju na županijsku Službu za zapošljavanje. Pet tisuća žena u HNŽ-u posao čeka preko 9 godina. Nešto manje od četiri tisuće žena od 30-40 godina starosti u HNŽ-u je nezaposleno. Dakle, u punoj snazi. 

HNŽ nema niti jednu ministricu u postojećoj Vladi, a općine i gradovi nemaju nijednu gradonačelnicu. Žena nema ni na čelu zavoda, bolnica, te drugih ključnih institucija, tek na čelu jednog ili dva doma zdravlja.

Neki će reći da su žene u 2022. pretjerale u traženju svojih prava. Statistika će reći da još bitku izvojevale nisu. Barem u Hercegovini. More sposobnih žena i dalje je na čekanju, te ne ostvaruje kapacitete. U BiH je to debelo i muški problem, za žene ipak malkicu izraženiji. 

Stanje nije bolje ni u drugim županijama. U ZHŽ imamo jednu ženu ministricu, a također nijednu gradonačelnicu, i tako dalje. U Vladi FBiH tri su žene ministrice, u Vijeću ministara dvije.