DAN PLANETA ZEMLJE U HNŽ-u Kad će Vlada raskinuti koncesijski ugovor za gradnju mHE na Bunskim kanalima?

Prosvjed Bunski kanali
Hercegovina.info

Povodom Dana planeta Zemlje, neformalna grupa građana „Stop izgradnji mHE na Buni“ pita nadležno Ministarstvo gospodarstva HNŽ i Vladu HNŽ kada će raskinuti koncesijski ugovor za gradnju mHE na Bunskim kanalima i na taj način donijeti odluku u skladu s Prostornim planom Grada Mostara kao i Prostornim planom županije. 

Stvoreni zakonski uvjeti

''Simbolično koristimo ovu priliku da apeliramo na resorno ministarstvo i Vladu HNŽ da konačno raskinu koncesijski ugovor za mHE na Bunskim kanalima. Samim tim što su iz trenutnog Prostornog plana Grada Mostara izbrisane 2 mHE na Bunskim kanalima i što je taj Prostorni plan sada usklađen s Prostornim planom više razine tj. županije, stvoreni su zakonski uvjeti za raskid koncesijskog ugovora. Upravo zbog toga smo se obratili svim zastupnicima u Skupštini HNŽ, nakon čega je u Skupštini HNŽ pokrenuta inicijativa za raskid koncesijskog ugovora. Iskreno se nadamo kako nećemo dugo čekati da Vlada HNŽ, odnosno resorno ministarstvo, u skupštinsku proceduru uputi informaciju o realizaciji potpisanih ugovora o koncesiji za 2022. godinu te da ista neće postati kamen spoticanja već će ishoditi raskidom koncesijskog ugovora. Krajnje je vrijeme da se Bunski kanali trajno zaštite od bilo kakve gradnje“, navode predstavnici neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“.

Početni korak ka raskidu ugovora

Podsjećamo, na sjednici Skupštine HNŽ, održanoj  27. veljače, zaključeno je kako će biti sastavljena nova informacija za 2022. godinu koja će obuhvatiti nove činjenice u slučaju mHE na Bunskim kanalima i koja će uskoro biti na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja. Ovo je, prema riječima sudionika rasprave, samo početni korak ka konačnom raskidu koncesijskog ugovora za mHE na Bunskim kanalima, jer će se rasprava o raskidu koncesijskog ugovora nastaviti nakon što Vlada HNŽ usvoji novu informaciju i predstavi je Skupštini.

''Mi nastavljamo našu pravnu borbu i nećemo stati dok se ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode'', zaključuje neformalna grupa građana „Stop izgradnji mHE na Buni“.