Dan bez cigareta

zdravlje, cigarete, pušenje, prestanak, ovisnost, cigarete, pušenje, pušenje, debljanje, zdravlje, cigarete, marihuana, pušenje, pušenje, zdravlje, pušenje, reklama, cigarete, pušenje, Pušenje je porok, Nikotin, drugi uzrok smrtnosti, bolesti srca, kardiovaskularne bolesti, plućne bolesti, pušenje, cigarete
Štetni učinci pušenja prvi su puta dokazani prije pedesetak godina. Od donošenja duhana u Europu stavovi prema konzumiranju duhana bili su različiti - od toga da ga se smatralo lijekom za brojne bolesti do toga da se pušenje kažnjavalo, a u prvim desetljećima 20. stoljeća postalo je društveno prihvatljivom navikom. Sredinom 20. stoljeća započinju istraživanja radi utvrđivanja uticaja pušenja na zdravlje.

1964. pušenje je definitivno proglašeno rizičnim uzrokom niza bolesti koje znatno smanjuju kvalitetu života i dovode do prerane smrti. Od tada su brojne kliničke, laboratorijske i epidemiološke studije u svijetu ispitivale učinke pušenja na zdravlje i potvrdile da konzumiranje duhana i duhanskih proizvoda, i to posebice pušenje cigareta, ali i izloženost duhanskom dimu odnosno tzv. pasivno pušenje, znatno pridonose obolijevanju i prijevremenom umiranju od niza bolesti.

Za pedesetak sastojaka duhanskog dima, pretežito iz katrana, dokazano je da imaju kancerogeno djelovanje. Duhanski dim štetno utječe i na nepušače koji borave u zadimljenom prostoru i prisilno udišu duhanski dim, odnosno izloženi su tzv. pasivnom pušenju.

rtvslon.ba