FOTO  Damir je strastveni kolekcionar ploča

Damir Latić gramofonske ploče
Privatni album

Ili živiš rock 'n' roll ili ne znaš što je to. A ako ga živiš, onda zanemaruješ vrijeme i nove tehnologije. Ostaješ vjeran kvaliteti nasuprot kvantiteti i ponosan si na to.

Sarajlija Damir Latić je ono što mladi zovu "old school" roker, pa u skladu sa svojim glazbenim ukusom i strastveni kolekcionar ploča. Skuplja ih još od rane mladosti, pa iako su u jednom trenutku bile izašle iz mode, Damir ih je zadržao, cijeneći njihovu sentimentalnu vrijednost. Prvu ploču je kupio u tadašnjoj Prosvjetinoj knjižari i to prvi album Jimija Hendrixa, sigurno ne sluteći da će ploče postati dio antologije i kolekcija.

"U Sarajevu je bilo par trgovina gdje smo kupovali ploče. Bile su trend i mi smo bili ludi za njima. Među tadašnjom omladinom najviše se slušao Radio Luksemburg", sjeća se Damir tog vremena pa nastavlja:"Ja sam bio u maloj prednosti u odnosu na druge. Moj brat je već bio u Njemačkoj, pa naslove koje nismo ovde mogli naći, on bi slao", priča Damir za Hercegovina.info.

Damir Latić gramofonske ploče

Iako, kaže, nekadašnje trgovine ploča su bile dobro opremljene, pa nisu nimalo zaostajali za svijetom, a i puno se više putovalo, pa se u Trst nije išlo samo po farmerke, već i po ploče.

Damir kaže da za kolekcionara nije važan broj naslova koje posjeduje, već šta posjeduje. Ima, otprilike, oko 5000 vinila, što pokazuje da je riječ o iskrenom rokeru i ljubitelju ovog nositekja zvuka. Od prvih početaka rock 'n' roll, pojave Beatlesa, zatim kultnog Woodstocka do svih velikih izvođača koji su obilježili ovu scenu, tako se mijenjao i sazrijevao Damirov ukus.

Postoje ploče koje su sjajne od prve do poslednje numere, pa tako izdvaja prvih šest albuma Led Zeppelina, za koje kaže da su avangardni.

Kvalilteta zvuka na pločama se teško može usporediti sa recimo CD ili kasetama.

Damir Latić gramofonske ploče

"Na fejk CD se gubio zapis, pa to više nije bila ta draž. Original CD je nešto drugo. Zvuk na vinilu je prirodan, pa i to pucketanje ima šarma."

Nepravedno zanemarene, ploče nisu bile samo izvor glazbe. Postojala su određena natjecanja kada su omoti u pitanju. Koji je ljepši, bogatiji i sl.

"Dizajneri omota su se natjecali tko će napraviti bolji omot. I unutra su bili tekstovi pjesama, zahvaljujući kojima smo mi učili Engleski jezik", sjeća se Latić.

Kao i u svakom hobiju, postoje zaluđenici hobija i Damir kaže da nije dio te ekipe. Njegov doživljaj slušanja ploča spada u hedonizam, a ne u bezdušno skupljanje, samo da ih ima, da su tu.

 Preko ploča i zahvaljujući njima, upoznao je svoju suprugu.

"Dolazila je da slušamo ploče, a kako sam imao dosta ploča, stalno je dolazila" , kroz smijeh kaže Damir.

Lijep hobi i velika ljubav prema njemu će, nadamo se, ostati i mlađim generacijama. Vrijeme kada se na slušanje omiljene pjesme čekalo danima da ploča stigne, a ne kao danas, jednim klikom je pjesma tu. Zato se ono staro više cijeni.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.